Friday, August 26, 2011

Resepi Rahsia aka Secret Recipe..

Salam n Salam Sejahtera

Lamanya x post..huhu..bukannya apa, keja sampai malm. balik umah koi 10pm, nek atas katil.ZzZz..itu la akibat kepenatan yang teramat sgt.semalam time nak mai keja, Ya Allah, ujan gila2 vavi. aku yg pkai bju ujan pon basah, sluar+kasut aku paling terok. naseb la, kak yu aku yg baik ati sanggup bwak sluar+kasut kering. adoi, manjenyer adik bongsu sowng nie. well..hehehe..



Em, semlm aku berbuka posa ngn kuli aku kat Secret Recipe. gaji dia dah masyuk, nak belanja aku la. maceh2.. so, menunyer :

Aku melanx :

Secret Recipe Fried Rice with Satay
Komen : mmg sedap, nasi dia byk, sataynyer berganda2 beso dr sate pasar mlm..hehe..

Frosty Lime Juice
Komen : masam!! huhu, tapi refreshing..ngeh3..

Kuli aku melanx :

Grill Mushroom Chicken kottt...
Komen : xtaw kat dia, tgk makan sampai licin jorr..kui3..

Frosty Watermelon Juice
Komen : dia kata manis..

Pas2 dia ni suka sesgt order nie..esok dia ni klu kawen taw dah minum ptg nak watpa..haha!!

French Fries
Komen : suma fries samoo jer rasanya..

Pas2, sempena bulan ramadan ni diowng bg free air sirap ngn kurma..bagus2, leh dikatakan setiap kedai makan segera dia wat contohnya Pizza Hut, yg len aku xtaw la, sbb xp g..emm, harga makann kat Secret Recipe ni standard loo, mmg mahai. so, sapa2 da duit lebih nak mengebat skit bleh la p. klu xdak, toksah dok gatai. nak bayaq pakai pa? bulu idung. hehe..

But, klu kowang nak taw pa g menu2 dia yang len..[klik sini]
So, senang la nak tgk pa g yg ada, sbb klu sebut ja Secret Recipe suma owg ingat kedai kek ja kan..x aihh, benda len pon ada.. =)
Read More

Friday, August 19, 2011

rAsA HaTi..

Salam n Salam Sejahtera

Emm, suppose aku cuti rini, nak wat kue raya ngan abg aku. tapi. kna keja ler. ganti pekerja yg nak cuti rini. xpe la. im ok. naseb la aku berbuka ngn bezfren aku kat Pizza Hut.

Bila aku bukak balik laptop aku, hati aku x senang pulak bila ex aku antr chat "selamat berbuka". bawu tadi aku kutuk2 dia ngn ngn kengkawan aku. klu ikot perkiraan aku, dia ni pakwe aku yg ke-3. CEWAH! ingat 2. hehe. aku sentiasa ingat.

Tiba2 aku nak cer lak pasai dia, klu kowang sudi nak baca, sila2lah baca yer. klu bowing ttup jer.

Aku sudah mengenali insan yg bergelar F ni sejak dr tingkatan 1 lagi. kami 1 kelas. dulu, waktu zaman sekolh aku x pernah rapat dgn dia. tapi, sejak2 dia berpindah ke AFATS (macam akademi tentera) lepas PMR, aku selalu jugak berhubung dgn dia melalui SMS.

Sesampainya aku di zaman matrikulasi, kami masih berhubung. SMSnya sudah berbaur perasaan. sampai aku terhanyut dan menerimanya utk mnjadi kekasih aku. aku mula mendgr cer2 yg kurang baik mengenainya. kawan lama aku da bagitaw yg dia tinggalkn kwannya semata2 utk bersama aku. aku mula memikirkn yg dia seorg yg kejam. namun, perasaan yg aku rasa ni lenyap selepas aku dpt taw kekasih lama yg ditinggalknnya mempunyai kekasih bawu. bagiku, itu sebab F meninggalkannya.

Hari berganti hari sehingga aku menghabiskan zaman matrikulasi selama setahun di Perlis. aku mula menyedari F dan aku makin jauh. kami mula jarang berhubung. aku mula sangsi akan kejujurannya. calon lepasan matrikulasi mula mengisi UPU. aku bertekad utk lari jauh darinya krn aku x tahan lagi dgn apa yg terjadi padaku.

Tawaran utk melanjutkn pelajaran di Sarawak merupakn perkara terbaek yg terjdi padaku. keluargaku juga tidak mmbantah pemergianku. seminggu aku tinggal di sana membuatkn aku lupa masalahku. namun, aku tetap berhubung dgnnya walaupun setiap kali aku call, dia akan tertidur mendengar celotehku.

Hubungan ini x patot diteruskan lagi.aku bertekad utk selesaikn masalahku. putus merupakan jalan terbaik bgi kami. dia juga seperti merelakan, mungkin dlm hatinya, dia menjerit kegembiraan. aku di Sarawak menangis kepiluan. aku memberitahu rakan baikku yg merupakan rakan kpdanya juga. rupanya, sudah lama dia sudah tahu mengenai F yg sudah mempunyai buah hati. sakitnya hatiku mengetahui aku hanyalah boneka lelaki yg kesepian kerana buah hatinya melanjutkan pelajaran di luar negara. remuk hatiku. aku seperti mahu rebah ke tanah apabila kebenaran ini sampai di pengetahuanku.

Kadang2 kami masih berhubung sekali sekala. bgiku hubungan persahabatn yg lama terbina tidak patut lupus kerana mainan perasaan. namun, aku mula membencinya kembali apabila dia menghantar SMS yg mengatakan dia masih sayangkan aku. dia juga sedar aku sengaja melarikan diri ke Sarawak kerananya. bagiku, F seorg yg sangat kejam krn sanggup mempermainkn perasaan wanita yg tulus mencintainya. F, cukuplah seksaan yg kau lakukan padaku. Semoga kau berbahagia bersamA wanita yang kau cintai. Jgnlah kau sia2knnya seperti mana yg kau lakukan pada aku dulu. SELAMAT TINGGAL..


Read More

Thursday, August 18, 2011

sEnArAi HArgA bArANGAN TrKwAal..

Salam n Salam Sejahtera..

Suma sihat ke? Diam x diam, pejam celik, pejam celik, dh 18 hari kita berpuasa
Aku harini bwu puasa..al-maklumlah, da masalah pompuan n demm panas
Cian aku, hahaha!
Ok la, kali ni aku nak cer pasai harga barangn terkawal
Actually, aku bukan amek kesah sgt pown pasai ni, sbb bukan aku tukang pembeli brangn runcit kat umah 2, setakat nk beli sos cili ke, kicap ke, taw gak. tapi klu kna beli ikan ke, ayam ke, mmg aku fail walaupon aku ni pompuan, abg aku pon teror g bab2 membeli brg2 cmnie..
Tapi, skng ni kan nak dekat rya, aku kna ka rajinkn dri nak amek taw..ye la, nnti nk mask rendang, nak wt ketupat...
Aku sendri tiap2 taun kena balut ketupat, al-maklumlah, aku ter0r balut..
Bukan aku kata, mak aku kata..
Hehe..
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan
Info senarai harga ni aku dapat dr Berita Harian harinie..then, klu kowang nak tau byk g pasai KPDNKK ni leh g kat laman web ni [klik sini].

Harga Barang Terkawal Bg Setiap KG :
  1. ayam hidup = RM6.10 / kg
  2. ayam standard (disembelih n dibersihkn dgn kaki, hati n pedal) = RM7.20 / kg
  3. ayam super (disembelih n dibersihkn tanpa kaki, kepala, hati n pedal) = RM 8.05
  4. telur ayam gred A = RM0.36 per biji
  5. telur ayam gred B = RM0.35 per biji
  6. telur ayam gred C = RM0.34 per biji
  7. daging lembu tempatan = RM20 / kg
  8. daging lembu import = utk Sarawak je
  9. daging kerbau tempatan = RM20 / kg
  10. daging kerbau import (India) = RM12.50 / kg
  11. kubis bulat import = RM 3.20 / kg
  12. cili merah = RM11 / kg
  13. tomato = RM4.50 / kg
  14. kelapa biji (peringkat borong je) = RM1.50 sebiji (peringkt pmborong je)
  15. kelapa parut (peringkt runcit je) = RM6 / kg
  16. kacang tanah import = RM6.50 / kg
  17. bawang merah kecil (India) = RM4.50 / kg
  18. bawang putih (China) = RM6 / kg
  19. bawang besar import = RM3 / kg
  20. ikan kembung = RM11 / kg
Barang2 ni suma penting utk wat peesiapan rya t0l x. pelik gak klu p umah owg 2 dia x wat rendang ke, ketupat ke..
Ala, taun ni umah aku xwat lontong ngn ayam masak merah la. sbb kak sulung aku ngn familynyer braya KL dulu. selalunya abg ipaq aku 2 la rajin wat. kat umah aku menu wajib da ketupat daun palas (yg 3 segi 2) ngn rendang. kue rya pon ader. jumaat ni aku cuti, abg aku dh minx tlong utk wat kue rya, bole2..nnti leh aku kasi resipi ek..hehe..

Read More

Wednesday, August 17, 2011

FaKtA "babi" Yg PeRlU kITa TAw..

Salam n Salam Sejahtera..

Astaga, x pasai2 hampa suma tepuk dahi tgk entry kali ni
Jgn risau, aku xnak kutuk or kta kt sapa2 pon
Nak bagitaw info pasai babi yg perlu kita taw..

Lanie kan suma owg risau psai produk2 yg byk berasaskn babi
Kita sebgai umat Islam kena la cerdik utk bezakn mknn 2 da unsur babi atau x..
Jgn nak harap Jabatan Agama Islam jer..


Berikut antr istilah sains yg digunakan dlm produk yg mengandungi unsur babi :

  • Pork = istilah yg digunakn utk daging babi dlm masakan.
  • Swine = istilah yg digunakn utk keseluruhan kumpulan spesies babi.
  • Pig = istilah umum utk seekor babi / sebenrnya bermksud babi muda, bert kurang dr 50kg.
  • Hog = istilah utk babi dewasa, bert melebihi 50kg.
  • Porcine = istilah yg digunakn utk sesuatu yg berkaitn / berasal drpd babi. sering digunakn dlm bidang perubatan utk menyatakan sumber yg berasal drpd babi.
  • Boar = babi liar.
  • Lard = lemak babi yg digunakn bg mmbuat minyak masak n sabun.
  • Bacon = daging haiwan yg disalai, trmasuk babi.
  • Ham = daging pd bahagian paha babi.
  • Sow = istilah untuk babi betina dewasa ( jrang digunakan).
  • Sow milk = susu babi.
So, diharap info2 ni dapat la bgi manfaat untuk kita sendri supaya menjadi Pengguna Bijak!
Selain itu, pengguna islam yg Bijak!
Kan3.. =)
Read More

Tuesday, August 16, 2011

sYlLAbUs SeM 3, TaHuN 2..

Salam n Salam Sejahtara..

Pejam celik, pejam celik..
Cuti sem dh pon nak abes..
Da kwn cosmate aku ni post ke group "akuatik" fesbuk..
Psal subjek yg dh cnfirm yg akan aku amik sem 3 nnti..

Tahun 2 ni syok skit kot,,
Aku akan stady byk psai cos aku. x la ngarut2 time taun 1..
Hehe..nek kematu otak aku stady dlu..
Eley, sedngkn apa yg diajaq 2 ulngn dr mtrik je pon, basic je..
Melayu kn mudh lupa..
Aku lgi la senang lupa..
Dh2! jgn nk mengarut..

Antranya,

  • 1. Marine n Freshwater Invertebrates
# invertebrates = dn't hav internal skeleton made of bone [eg. protozoa, annelids, mollusks]
# marine invertebrates = exmples :


# freshwater invertebrates = including beetle, etc..but also much like marine..
  • 2. Coral Reef Ecology
# coral reef = underwater structures made from calcium carbonate [known as rainforests of da sea]



# limnology = da study of in-land waters (saline n fresh), especially lakes, ponds n rivers (natural n manmade), including their biological, physical, chemical n hydrological aspects.

  • 4. Conservation Genetics in Aquatic Ecosystem
# i hd no idea what this is about. thing tht i realized, this sbject will b incharge by Dr, Rohana..im totally dead..i think..huhu..

Em, aku dok wat rajin pulok dok cari info2 nie..
Persediaan la kot utk sem depan..
Kan aku nak brubah
I'allah..
CHAYOK2!! AQUA!!
Read More

Monday, August 15, 2011

3 bAbY nEWBORn..

Salam n Salam Sejahtera..

Wah3!..mesti pelik tiba2 da tapak kaki kucing kat sinie..
liplap2..

aku happy sesgt sempena aku sakit demam panas ni..
kucing aku dottie beranak 3 ekoq baby kucing yg comey2~

happy la..dapat anak sedara bawu yg gemok n montel..



tdo je x bgn3..mata dh bukak skit dh..

ni yg feveret..any suggestion 4 name?
hoho..mummy n daddy..
Aku mmg xle idop tanpa depa2 yg berekoq nie..
sentiasa jadi peneman, teman berhibur..
mlm2 masuk umah je menyibuk cari bilik aku
syok melepak atas katil ya
aku nak tidoq pon x bley
bergolek jer atas katil, wat cm katil sendri
1 g, syok masuk bilik aku sbb bilik aku ni ladang ternakan ciccak sedunia
mcm2 jenis cicak ada, kecik besaq, gemok, hitam, putih..
ngeeeee....
Read More

Saturday, August 06, 2011

WALLET aku!!!!

Salam n Salam Sejahtera..

HUHU..dugaan gila..
semalam wallet aku tercicir+hilang (confirm la owg amik)
Adusss..
Dah la dalam 2 ada dokumen2 penting..
IC, kad matrik, kad bank..

Semua ni berpunca dari ^&$%%^ yg kacau aku time aku keja..
Dah la dok kacau..
Dok minx fb aku..
Selagi x bagi dok mengibok merenyihhh..
Pe g..
Aku blah la g tempat laen..
Dlm keserabutan 2 la, aku tercicir wallet aku..
Nak dekat bukak posa dah..
Aku tringat wallet aku xde..
Berlari2 aku g tgk..ermm..selamat tinggal je la..

So, aku nak bagi tips Apa Nak Buat Bila Wallet Hilang ???
1- Lapor di pihak yg menjaga tempat yg kita hilang..cm kes aku, aku tercicir kat Kulim Landmark Central..berlari2 aku lepas berbuka dgn air je ke kaunter announcement..pas2 da security mai, 2 pon sbb bos aku swoh mai..bengong la..


2- Jangan lupa tenangkan diri, mengucap, tarik nafas perlahan2..seriously otak aku dh x boleh berfikir dgn betul..balik dr tempat kejadian pon kakak aku yg mai amik..kang klu aku bwak sendri moto aku, confirm g cium bontot lori..huhu..


3- Lapor di Balai Polis..1st time masuk balai..takot giler tgk da owg kena gari..seram sesgt..dh la nak masuk pon kena lapor kat balai pengawal..naseb g ngn akak aku..sbb dia amik kesen memandu kita, then, dia bg pas..agak2nye klu aku mai sensowng..nak bg aper ek?? Lupa lak aku nak tnya pak polisi 2,, hehe..1st time aku wat repot polis..huhu..


4- Call suma nom bank utk block kad atm kita..jenuh gak aku call 3 bank..mcm2, besa la klu dia minx "tekan 1 utk bla, bla,bla..".semak kepala hotak cm nak hempok je telefon 2..tapi, dapat gak tembusi talian bank..gtaw la pasal kad atm kita hilang,, nnti dia nx no ic, dia sowh kita gtaw butir2 pribadi kot2 kita tipu..tiap2 bank laen cara prosedurnyer..


5- Jumpa la bomoh siam utk bomohkan owg yg amik 2 mati..eh3, xde la..melawak jer..kui3..

Ni je tips2 yg boley aku bagi..4 sure this week, aku kena selesaikan IC bawu, Lesen Memndu, Road Tax moto aku..huhu..
Read More

Tuesday, August 02, 2011

Hikmah Meninggal Dunia Di Bulan Ramadan..

Salam n Salam Sejahtera

~Al-fatihah..~
Kepada nenek saudara aku yang bwu meninggal awal pgi tadi..
Aku pon mai keja lewat la sikit..
G tgk dulu arwah tok ngah aku..

Secara kebetulan arwah meninggal di bulan ramadan..
So, aku pon carilah info2 yang dpt kita jadikan tauladan meninggal di bulan yg mulia ni..

Hikmah Meninggal Dunia Di Bulan Ramadan :

Menurut riwayat Ahmad, Nabi Muhammad saw bersabda, "Barangsiapa yg mengatakan LAA ILAHA ILLALLAH dgn hanya mengharapkan redha Allah lalu meninggal dlm keadaan seperti itu maka dia masuk syurga. Barangsiapa yg berpuasa suatu hari dgn hanya mengharapkan redha Allah lalu meninggal dlm keadaan seperti itu maka dia masuk syurga. Barangsiapa yg bersedekah dgn suatu sedekah dgn hanya mengharapkan redha Allah lalu meninggal dlm keadaan seperti itu maka dia masuk syurga." Syeikh Al Bani mengatakan bahawa sanadnya sahih.

Huhuhu..
Aku xtaw nak pot pet pe g..
Sedih..
Apa2 pun..
Aku nak wish kepada semua umat Islam di seluruh dunia.. SALAM RAMADHAN!

Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com