Sunday, July 15, 2012

Mari Mengenali Sains Akuatik!

Sibuk sungguh traffic dalam blog ni, gara-gara pengambilan pelajar untuk ijazah sudah keluar. Lama pulak aku tak update blog. Malas pulak, demi adik ~remedy~ yang nak tau mengenal kos yang aku tengah belajar ni.

Kepada adik-adik yang baru nak masuk tak payah risau. Tahun pertama subjek-subjek semua tak berat lagi. Ala, benda yang mengulang waktu di matrikulasi/asasi/stpm saja. Nanti adik-adik akan menjalani Orentasi atau MAP (Minggu Aluan Pelajar). Jangan risau, buli-bulian tak wujud di UNIMAS okey. Dalam orentasi nanti, adik akan ada slot untuk fakulti dan kos. Adik-adik akan dibawa pusing-pusing mengenali FSTS, Fakulti Sains dan Teknologi Sumber (Resource n Science Technology). Fakulti kita pun ada laman web sendiri. Cer tekan [http://www.frst.unimas.my/]. Nanti adik-adik akan dapat jugak buku yang akan menceritakan kos adik, subjek, kredit..etc.. Bacalah sampai tembus buku tu, he3..

Secara ringkasnya, semester pertama dulu semua junior akan belajar asas yang sama. Contohnya :

1. Cell Biology
2. General Genetics
3. Biodiversity
4. Statistics
5. General Chemistry

Emm, untuk semester pertama Akuatik tahun aku subjek ni la sebagai asas. Lepas tu, untuk subjek kos, subjek Biological Oceanography. Tapi, setahu aku subjek ni sentiasa berubah-ubah mengikut Department sendiri.

Nak cerita pasal apa ya tentang kos ni?

Okey2, kos sains akuatik ni sama jugak macam kos sains marin dekat universiti lain. Perbezaannya, akuatik ni meluas sebab kita akan didedahkan dengan pembelajaran mengenai air tawar dan air masin. Antaranya;
  • Aquaculture Management
Field trip ke FRI Santubong
  • Aquatic Instrumentation n Methodology
  • Aquatic Botany
References..
  •  Aquatic Vertebrates
  • Biological Oceanography
  • Coastal Fisheries Management
  • Coral Reef Ecology
  • Current Issues on Coastal Biomonitoring
  • Ecotoxicology
  • Limnology
  • Mangrove n Estuarine Ecology
Field trip ke paya bakau..
  •  Marine n Freshwater Invertebrates
Field trip ke Pantai Sia
  • Physical Oceanography
  • Remote Sensing n GIS
Amacam, juling mata dak baca benda-benda ni. Jangan risau. semua ni tak belajaq 1 semester aihh..Subjek ni akan kita explore satu-satu setiap semester selama 3 tahun. Lepas tu, silalah ke laman web Department Aquatic Sciences ni [http://www.frst.unimas.my/aquatic-sciences-othermenu-229.html].

Still ada info tak cukup? Tanya la ok! I will help n share with u..

7 comments:

  1. what an effort!!zillion thanks sista..
    appreciate it much:)

    ~remedy~
    *dah tukar nama dah, hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesame fifi_din..
      amboi2, din ni msti nma pkwe nie..he3..

      Delete
  2. tak lah sis, nama ayah, hikss

    ReplyDelete
  3. Akak.. Bleh ke kalu kte nk tukar kos sains kimia.. Dye kn dlm fakulti yg sama.. Ke kne blaja 1 sem dlu bru bleh tkar?

    ReplyDelete
  4. ye, boleh..tapi kena struggle 1sem tu bgi dapat cantik pointer..then , bley mintak tuka..

    ReplyDelete
  5. macam mana dengan pekerjaan selepas graduate nanti ya???

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com