Saturday, March 31, 2012

cIRI-Ciri lelaKI yang gagaL dALAM hIDUP!!

Huh, agak kontroversi ayat di atas..

1. KAKI KELENTONG
Banyak pulak alasan dia kalau nak pi sana, nak pi sini. Kata ada discussion konon. Tengok-tengok duduk dengan awek laen. Tak pun jumpa berpeleseran dengan awek laen.

2. KAKI AYAT
Pehh, lagi tak boleh blah yang ni. Mula-mula nak mengayat, ayat power gila. Ada yang sanggup menitiskan aiq mata sebab tak dapat pujuk wanita malang tersebut untuk menjadi kekasihnya. Gilo..Kalau merajuk pulak, menangis dekat kita, memang dasar aiq mata Crocodylus Porosus aka buaya.



3.KAKI PEREMPUAN
Aduhai, hidup dia memang sentiasa di kelilingi perempuan. Tak boleh hidup tanpa perempuan. Sekadar nak pi  topup RM3 dekat kedai yang 0.002M pun akan ada perempuan teman. Tambah-tambah la awek, sebab depa ni walaupun status sudah "in relationship" masih jugak ada "back-up" dia. Oghang lanie kata skandal. Perempuan tu pun sama ngeng sebab kadang-kadang dah tau laki tu ada awek, dok merenyih jugak. Lagi 1, kadang-kadang semester ni kita tengok dia dengan minah S, semester depan minah F pulak Fuyoohh!! Hensem sangat ka mamat tu?? Dak pun...



4. KAKI CEMBURU
Cemburu tu tandanya sayang. Tapi, agak-agak la nak cemburu pun. Takkan lah nak keluaq dengan kawan-kawan yang ramai bercampuq laki perempuan pun tak boleh. Tambah-tambah kalau perempuan yang sentiasa hidup dengan kawan-kawan rapat macam aku. Aku sentiasa dengan kawan-kawan skuad aku. Tak kira lelaki atau perempuan, sebab masing-masing susah senang bersama-sama alam hutan, dalam latihan. Jadi, kepada lelaki di luaq sana, tok sah la nak cemburu buta sangat. Perempuan ni pun macam lelaki jugak. Kawan-kawan memang ramai, tapi marka dia soghang saja.

5. KAKI MULUT TEMPAYAN
Huh, mesti pelik kan. Meh nak habaq, "species" ni pulak jenis suka bercerita. Macam mami jarum, tapi bukan dok cucuk oghang sana sini. Contohnya, kata la mamat H ni ada masalah dengan marka dia. Senang-senang ja dia pi cerita sana sini marka dia lagu tu, marka dia lagu ni. Aduih, ada jugak kan lelaki jenis lagu ni. Jangan terkejut! Kalau nama hampa buruk sebab lelaki jenis lagu ni. Kesian wanita yang malang tu. Terjejas reputasi anda.



6. KAKI BLUE
Lelaki lagu ni, baik wanita di luar sana tinggai teroih. Bahaya cek oii..Baru berpacaran setahun, dah mula seluk sana sini. Bahaya, kalau lelaki tu betoi-betoi ikhlas, dia tak kan ambik benda yang bukan hak dia. Tapi ada jugak yang baguih, lepaih dia ter"lanjur", dia sanggup bertanggungjawab akan jaga perempuan tu sampai mati. Aku respect mamat yang macam ni. Tapi, dalam 100 oghang, 1 saja kot.



7. KAKI KIKIS
Sentiasa ada ayat-ayat manis. Lepas tu nak pinjam seringgit dua, akhirnya jadi beratus dua. Aku tak tau sangat ciri-ciri yang ni sebab selama aku bernyawa 20 taun ni, tak pernah lagi aku jumpa. Ada pun aku tak tau sama ada depa ni jenis lagu tu ka? Bukan.. Harap-harap dak kot.. Tapi selalunya, mula-mula depa bagi semua yang perempuan tu nak, lepaih perempuan tu percaya. Misi "kikis"an akan bermula.



8. KAKI BUSUK
Yang ni memang terok lanie. Basuhlah kasut anda dan tukarlah stoking setiap hari.... =)

Jangan marah no, ni sekadar nak hilangkan kebosanan aku yang dok tengah study. Jangan risau sesetengah saja lelaki luaq sana lagu tu. Ada lagi yang baguih sebab..kalau lelaki tu semua terok, macamana kita dapat lahir ke dunia ni. SAYANGILAH AYAH ANDA!

Minggu depan aku ada "mid term exam".
ISNIN - aquatic botany n aquaculture
SELASA - mangrove n estuaries ecology

DO THE BEST!!
Read More

DAPAT ADIK BARU!!!

Seronoknya, mesti ghumah lanie penuh dengan keceriaan n kebahagiaan. Aku dah dapat adik baghu. 3 ekoq semuanya. "EKOQ" sebab ni adik-adik kucing aku. Aduhai, geramnya nak picit-picit hidung dia, main tapak tangan dia yang lembut n merah jambu.

Depa bagi nama Aaron, Chinta n Boboy
Nampaknya aku dapat 1 adik betina, 2 adik jantan. Bukannya apa, stigma adik ni mai sebab aku anak bongsu dalam keluarga. So, takdak teman permainan pon. Kucing-kucing ni saja teman aku dari kecik sampai besaq.


Tengok tu, meragas merata..


Lepaih tu, aku selalu la baca blog http://kakimotong.blogspot.com, memang best baca kalau rindu adik-adik dekat ghumah tu. 1 lagi yang aku suka layan, http://lovemeow.com. Macam nak menjerit aku tengok video + gambaq kucing depa yang chumil-chumil!!

Layan dulu gelagat Dottie + Nabil, ni la parents baby baghu tu..

Such a romantic couple..
Rindunya, dengaq ceghita dekat ghumah tinggai depa ni saja. Yang lain semua dah bagi dekat oghang. Aduhai....


Read More

Tuesday, March 27, 2012

MANGROVE N ESTUARINE FIELD TRIP AT SADONG JAYA

Fuhh, lama aku tak update ceghita bawu kan. Nak buat lagu mana, broadband aka BEROKBAND aku kak aku tak bayaq lagi. Takpa-takpa, line wifi ni banyak. Cuma aku penat bawak lappy ni macam bawak bagpack ja.

Hujung minggu lepas, aku dengan cosmate memulakan adventure dengan masuk dalam hutan paya bakau di Sungai Sadong, Sadong Jaya. Semuanya untuk subjek Mangrove n Estuarine Ecology. Perjalanan dari UNIMAS ke sana mengambil masa 1 jam. Paling adventure aku rasa waktu hari Sabtu. Nak tau sebab apa.... ni semua gara-gara bas yang sangat kejam n ganas dekat penumpang belakang. Bayangkan, kerusi dah tercabut dari kerusi, lepaih tu, jalan berbonggol-bonggol n laju...kesimpulannya, terbang melayang ja kami dekat belakang tu. Balik saja, aku memang muntah la jugak..

Sabtu, 24 Mac 2012 :
Kami dibahagikan kepada 4 kumpulan. Masing-masing ada kumpulan sendiri. Menu hari ini, sarapan pagi, sandwich tuna+cheese Kak Maz n Aimi buat. Menu makan tengahari, nasi goreng dari aku. Pehh, gilo, lama gila aku tak masak, akhirnya pegang kuali dengan senduk jugak demi field trip..

gadis-gadis melayu yang bakal mencomotkan diri..
jambatan untuk ke seberang..
pakat-pakat dok bubuh losyen xmau kena nyamuk..
cameraman with baldi!
Laluan berbatu yang menyakitkan kaki, macam refleksologi..
Prof Shabdin bagi taklimat serba ringkas..
Jalan yang terlalu dahsyat..
Terpaksa guna jalan dari kumpulan lain sebab terlalu dahsyat.
p/s : kumpulan aku semua pompuan, dasat la Encik Azlan nak jaga kami..

Rehat sebentar bila dah jumpa check point..
Sky dok cek GPS, bukan handphone tau..
 GPS : Global Positioning System
Kegunaan : penting untuk tunjukkan kedudukan kita dalam hutan tu..

Teropong sampai 50 meter..
p/s : bukan sebarang teropong, tapi range finder..
 Range Finder
Kegunaan : untuk mengukur jarak dari objek yang kita mahu..

Mencari sampel..
p/s : sampai sekarang aku geram tak dapat tangkap ikan belacak..
frame?? bukan...quadrate..
Quadrate
Kegunaan : dapat mengira 'species diversity' di sesuatu kawasan

the last station..

at last!! i can see da light!!
Sesi mencuci lumpur... 
Seghonoknya sapa yang duduk sini..
Empangan..


Keluarga akuatik..
Paling tak boleh lupa, kumpulan aku terbahagi dua. Aku yang tertinggal dipimpin Puan Liza (YO Palapes Darat), kami pulak yang sampai awai n tak sesat. 1 geng yang depan kami dah tersesat ntah ke mana. Nasib baik jumpa jugak dekat station terakhir. Aduhai..pastu kumpulan aku 2 oghang kena sengat penyengat. Aduhai..

Singgah di kedai makan..
Nasi goreng buatan tangan aku..
p/s : macam tak percaya..
Balik dalam keadaan yang sangat-sangat teruk sebab bas aircond lambat untuk berfungsi. Dah macam duduk dalam microwave sudah. Astaga..bagusnya pakcik bas ni hantaq semua balik. Sampai ke Everise tu pun dia hantaq. Aku ni dekat Depo bas sajalah..

Ahad, 25 Mac 2012 :

Pengembaraan untuh hari kedua bermula. Menu sarapan, sandwich lagi. Makan tengahari, nasi lemak! Yeah! Kak Mas n Aimi buat. Aku memang tak pandai sebab tak pernah buat.

Untuk hari kedua, Prof Othman Bojo (supervisor aka daddy) yang ikut kami. Hari kedua ni agak tidak memenatkan sangat sebab dah tau jalan kan. Cuma kali ni kami kena study pasai pokok di sepanjang hutan paya bakau tu.

Sempat lagi Mira dandan rambut Ell (baju biru)..
Pejabat Daerah Kecil Sadong Jaya dekat aje, depan kedai makan..
Pokok nipah

Gila, asik kena cucuk dengan pokok ni.
p/s : naseb baek aku pakai tight
kepada wanita di luar sana, tight dipakai DIDALAM, bukan DILUAR!!
En. Richard dalam sut peach, cam dok control macho ja..
Sibok je kumpulan len dok masuk gambaq..

Da Chomot Gurlzz..
Balik hari terakhir ni awal sebab pakat-pakat tak mau makan dulu, nak balik cepat. Sedangkan aku dah kebulur sangat-sangat. Sabaq sajalah. Sangat selesa sebab aku tak duduk belakang bas lagi. Tapi, tiba-tiba dalam perjalanan bas nak hantaq depa yang duduk Everise, bas mati dekat round-about depan The Summer yang baru nak buat tu. Aduhai, takda maknanya. Geng-geng yang duduk Kolej Kenanga turun n balik jalan kaki. Dah la kami dengan seluar kotor, Mai pulak bawak topi yang menampakkan kami ni macam pekerja kontraktor dekat The Summer tu. Dah la sampai kolej ja, depa geng-geng palapes ni dok tengah ada kelas dekat cafe tu. MALUNYA!! Stress...

Tmah In Boots...
Kepala pening-pening, malam tu  turun jugak untuk makan. Tapi..ada ceghita pulak yang jadi..terlalu sensitif nak ceghita. Pastinya, pertama kali dalam hidup tunggu makan malam paling lambat..ermm..perlukah intermediatte bertukar ghupa?? 

Kenangan yang membawa banyak pengalaman dalam hidup..(0__O)

I LOVE FIELD TRIP TO SADONG JAYA!!!
Read More

Thursday, March 22, 2012

MAMU CORNER TERBAEKKKKK!!!!

Duduk di Sarawak ni, semua makanan rasa tak kena dengan tekak. Hujung minggu bila takdak training, boring pulak. Nak ikot geng-geng pi Sarikin, takdak duit pulak. So, dekat ghumah pun tak masak langsung. Sebab ada 3 oghang saja. Nasib baik, oghang rumah bawah masak lebih,  depa ajak makan sekali.

Alhamdulillah, terima kasih Kak Hajar, Kak Aini n Kak Etty..
Pastu, jalan-jalan tengok baju bundle kat Almariku Bundle dengan Kak Hajar, Kak Aini n Kak Etty. Melayang RM15 duit aku. Patutnya depa bayaq komisen sebab berbuih mulut aku mempromosi kedai bundle ni. HAHA!! Aku rasa dah 3 kali dah aku shopping sini. Alamak, kantoi pakai baju bundle. Tapi apa kurangnya baju bundle. Pandai pilih, rajin cari, dapat baju yang cun-cun n tahan lama.

Penat bershopping dekat My Bazaria, (Kak Hajar sedih sebab kedai Sweerheart dah tutup) tekak depa gatai nak makan cendol. Tak sangka pulak dekat belakang ni ada kedai kecik nama Mamu Corner.


Nasi lemak n telur
p/s : banyak gila nasinya..

Char kuey tiaw

ABCdefgh....

Cendol pulut
Gila punya puas hati. Dah lama sangat aku mengidam nak makan Char kuey tiaw ni, boleh tahan sedap jugak. Boleh rekemen dekat kawan-kawan ni. 

Kuiz untuk hari ini, apakah nama buah ini?




Sapa yang tau tu bagus, yang tak tau mai aku nak habaq. Buah atas sekali yang kaler merah tu Buah Usong, bawah tu bentuk buah dia. Yang kaler hitam tu pulak Buah Keranji. Buah yang ada dalam pantun "Buah keranji dalam peti.." tuh.

Silap-silap! naseb bek ada rakan blogger yang habag..maseh no..pantun dia berbunyi :

Sorong papan tarik papan,
Buah keranji dalam perahu,
Suruh makan dia makan,
Suruh mengaji dia tak tahu..

Rindunya pantun budak-budak yang selalu ada dalam buku teks sekolah rendah dulu-dulu.. ('',)

Aduhai, sekarang ni serabut pulak kepala sebab dah mula sibuk. Lab dah mula esok, hujung minggu ni ada field trip paya bakau. Tak pi training. Sama juga, tak pi training pun hitam jugak dok maen panas kat sana nanti. Hurmmmm...

Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com