Thursday, May 31, 2012

PrOGram Israk & Mikraj

Alhamdulillah, satu-satu assignment aku sudah selesai. Hari ni saja pun dah selesai presentation Mangrove & Estuaries Ecology. Dalam masa sibuk ni jugak pun, aku sempat mengikuti satu program keagamaan iaitu:

Program Israk Mikraj
30 Mei 2012
DeTAR PUTRA, UNIMAS


Sangat selesa sebab buat dekat DeTAR. Rupa-rupanya diorang jemput penceramah jemputan dari Indonesia. Siap dengan rombongan lagi ramai-ramai. Patutlah ada yang aku tengok pakai baju dan songkok yang agak familar dari negara seberang.

Rombongan dari Indonesia
Lelaki Oh Lelaki..3 baris saja???
Any comments girls??
Mula-mula ada bacaan doa dan bacaan surah Al-Isra' ayat 1-7. 


Dr. H Aswin Rose, penceramah jemputan dari Indonesia
Boleh dijadikan idola ni, umur sudah 67 tahun. Pakar dalam bidang patologi, jantung. Ceramah dia memang semua hadis dengan ayat-ayat Al-Quran keluar. Memang sangat hebat kakek(datuk) ni! 

Persembahan nasyid dari Kumpulan Damai
Lepas tu, ada sesi dialog. Sampai naib canselor sendiri pun memberi komen dan nak bertanya soalan.

Naib Canselor UNIMAS, Prof Dr Khairuddin Ab. Hamid
Pemberian cenderahati
Kepada sesiapa yang nak tau lebih lanjut apa itu Israk & Mikraj, silalah tekan [SINI]. Bukannya apa, disebabkan penceramahnya orang Indonesia, bahasa yang digunakan agak pekat dan aku ni lambat betul nak faham. So, aku gunakan alternatif sendiri untuk cari makna sebenar Israk & Mikraj. Biasalah, dulu waktu sekolah, matrikulasi ada sambutannya. Sebagai manusia, tak lepas dari sifat pelupa kan? 

Rombongan dari Indonesia
Program ni berakhir pada pukul 5 petang. Minum petang pun ada disediakan, dapat air kotak dan kuih.


Kak Husna dan Kak Sikin 

Kawan-kawan Kak Husna
Keluar saja dari DeTAR, pecut kejar bas!!



 SELAMAT MENYAMBUT ISRAK & MIKRAJ 
PADA 
27 REJAB SETIAP TAHUN

Read More

Tuesday, May 29, 2012

RiNDU AiRPOrt KuchING

Seronoknya ada coursemate yang balik rumah + balik semenanjung. Tiba-tiba tekak ni gatal nak makan McDonald pulak. Alang-alang, nak ikotlah menghantar kawan di airport. Rindu pulak dengan airport. Nak buat macamana memang dari dulu keje aku meneman orang balik je. Aku sendiri dah dekat setahun tak balik semenanjung.

Pastu, hari ni jugak kelas aquaculture terakhir. Ada presentation, untunglah kumpulan aku mula-mula lagi dah present minggu lepas. Minggu ni dapat relax-relax. Sampai aku sangat-sangat mengantok waktu kumpulan terakhir, minta maaflah ye korang aku tak bagi 100% concentration. 

Berdebar ow presentation aquaculture nieyh..

Dah macam lecturer pulak Mirul dalam gambaq nie..

Seriously, pertama kali dalam hidup aku rasa terketaq nak present. Sebab Dr. Lee Nyanti sangat strict orangnya. So, kenalah buat sehabis baik. Demi untuk dapatkan 5 minit present setiap seorang, aku sampai bawak telefon semata-mata tak nak terlebih dan terkurang masa. This is what we called "TIME IS GOLD", bukan-bukan, "TIME IS MARKS"!

Petang tu, rasa sangat-sangat panas. Sampai aku tertidur-tidur atas lantai bilik. Pukul 6 baru terjaga. Alamak, dah janji nak hantar Aimi ke airport. Aku sanggup tak makan seharian, semata-mata nak makan McD. Terok kan, hehe..

Diorang jahat! Aku tak makan sebanyak tu ok..Bubye Aimi! 

Meriah gila airport malam tu, sebab esok cuti Hari Gawai. Kak Aten driver, aku dengan Yasmin peneman. So, ada yang balik ke sini. Dekat Borneo memanglah meriah sebab orang sini sambut, tak macam di semenanjung. 
Kirim salam dekat tanah semenanjung ye Aimi. Huhu, sebak pulak, sabaq-sabaq, aku pun bakal balik jugak, tak sampai sebulan lagi pun. Masalahnya, sebelum balik kena tempuh FINAL EXAM dulu. Aduhai..

Tiba-tiba, Kak Aten kata, "Esok cuti, jom malam ni tengok wayang!". Hahaha! Menonong ja aku ON. Lama pulak tak tengok wayang. Boleh tengok cerita Aku Ada, Kau Ada. Lakonan Shaheizy Sam dengan Yana Samsudin yang comel tuh.

Destinasi seterusnya, panggung wayang murah dekat dengan Waterfront. 


Murah gila, RM9 jer. Alahai, cerita tu tak dak. Tengok cerita Men In Black 3 je. Bolehlah, best jugak. Cerita ni kesinambungan Men In Black dari pertama, macamana dua agen ni boleh bertemu. Sedih jugak aku tengok, touching pulak dalam wayang tuh. Kihkihkih..

Balik dalam pukul 11.45pm. Tak daklah lewat sangat selagi pintu pagar tak tutup lagi. Kehkehkeh..Kalau tak kena tulih nama dekat buku pak guard tuh. 

SELAMAT HARI GAWAI!!



Read More

Tuesday, May 15, 2012

Nakba Day

Mai kelas hari ni bawu tau pasai Nakba Day ni. Pakat-pakat semua kawan-kawan 'fesbuk' tukaq profile picture. Aku pun cari la kenapa? dan mengapa? Korek punya korek dalam 'fesbuk', akhirnya jumpa jugak..

Sumber : iluvislam.com


Nakba Day disambut setiap 15 Mei setiap tahun. Selama 60 tahun yang berlaku, lebih dari 700 00 rakyat Palestin hilang tempat tinggal, harta benda dan bandar yang didiami. Militan Yahudi sedang mewujudkan sebuah negara dengan majoriti Yahudi di Palestin. Tentera Israel pula menghalau rakyat Palestin keluar dari negara mereka sendiri dan memindahkan orang Yahudi masuk ke Palestin.

Nakba bermaksud "malapetaka" dalam bahasa Arab. Pelestin merujuk Nakba sebagai kemusnahan masyarakat mereka dan sebagai rampasan tanah air mereka.

10 Fakta Tentang Nakba :



1. Nakba adalah punca masalah Israel / Palestin.

Nakba ditanda pada 15 Mei, hari selepas Israel mengisytiharkan kemerdekaan mereka pada tahun 1948 ke atas tanah haram palestin.

2. Peristiwa traumatic ini mewujudkan krisis pelarian Palestin.

Dua pertiga daripada penduduk Palestin telah dibuang negeri menjelang akhir tahun 1948. Adalah dianggarkan bahawa lebih daripada 50% telah dihalau keluar di bawah serangan ketenteraan secara langsung. Selebihnya melarikan diri kerana penyebaran berita bahawa pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh militia Yahudi di kampung-kampung Palestin seperti Deir Yassin dan Tantura.

3. Pemimpin Yahudi melihat "pemindahan" sebagai satu langkah penting dalam penubuhan Israel.

Pemimpin Yahudi bercakap secara terbuka bahawa keperluan menggunakan pertempuran tentera untuk mengusir seberapa ramai rakyat Palestin yang boleh sebelum negara-negara Arab yang lain datang untuk menyerang.

‘The Haganah militia’s Plan Dalet’ adalah pelan tindakan yang dikuatkuasakan Israel untuk pembersihan etnik ini. Perdana Menteri Israel yang pertama, David Ben Gurion, berkata "Kita mesti menggunakan keganasan, pembunuhan, ancaman, rampasan tanah, dan memotong semua perkhidmatan sosial untuk menghapuskan penduduk Arab di Galilee (Galilee adalah sebuah tasik yang dipanggil sebagai Laut Galilee)."

4. Ratusan kampung dan bandar Palestin telah musnah.
Tentera Yahudi telah mengosongkan lebih daripada 450 bandar-bandar dan kampung-kampung di Palestin. Sebahagian besar telah dirobohkan.

5. Harta dan barang milik rakyat Palestin diambil sesuka hati.
Kerajaan baru yang ditubuhkan Israel telah merampas tanah pelarian dan harta benda milik rakyat palestin tanpa keinginan untuk memberi peluang kepada rakyat palestin untuk kembali ke rumah masing-masing.

Sejarawan Israel, Tom Segev, melaporkan bahawa: “Entire cities and hundreds of villages left empty were repopulated with new [Jewish] immigrants… Free people – Arabs – had gone into exile and become destitute refugees; destitute refugees – Jews – took the exiles’ places in the first step in their lives as free people. One group [Palestinians] lost all they had while the other [Jews] found everything they needed – tables, chairs, closets, pots, pans, plates, sometimes clothes, family albums, books radios, pets…. “

6. Sebahagian rakyat palestin masih kekal atau tinggal di dalam apa yang dikenali sebagai Israel.

Sementara kebanyakan rakyat Palestin dihalau keluar, ada yang masih kekal di dalam Israel. Walaupun mereka (rakyat palestin) adalah rakyat negeri baru, mereka tertakluk kepada peraturan tentera Israel sehingga 1966.

Hari ini, penduduk Palestin di Israel terdiri daripada hampir 20 peratus daripada keseluruhan penduduk Israel. Mereka mempunyai hak untuk mengundi dan bertanding untuk mendapat jawatan.
Tetapi, lebih daripada 20 undang-undang keistimewaan diwujudkan untuk dinikmati oleh orang yahudi melebihi keatas orang bukan yahudi. Juga, hampir satu perempat rakyat Palestin yang menetap di dalam Israel telahpun "dipindahkan", dan mereka tidak dapat lagi untuk kembali ke rumah dan tanah mereka yang telah diambil Israel.

7. Kini, terdapat
 berjuta pelarian Palestin yang tersebar di seluruh dunia.


Hari ini, terdapat 4.4 juta pelarian Palestin yang berdaftar dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dan dianggarkan masih ada sekurang-kurangnya 1 juta lagi yang masih belum didaftarkan.

8. Pelarian mempunyai hak yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Semua pelarian mempunyai hak-hak yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk kembali ke kawasan yang telah mereka larikan diri ataupun dipaksa keluar, untuk menerima pampasan bagi kerosakan yang telah berlaku, dan sama ada untuk mendapatkan kembali harta benda mereka ataupun menerima pampasan dan sokongan untuk penempatan semula secara sukarela. Hak ini telah jelas diakui dalam perjanjian damai terkini di Kemboja, Rwanda, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Guatemala, Ireland Utara, Kosovo, Sierra Leone, Burundi, dan Darfur. Hak ini walaupun telah diperakui untuk rakyat Palestin oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam Resolusi 194 tahun 1948, Israel, bagaimanapun, masih tidak membenarkan pelarian Palestin untuk kembali, tetapi seorang Yahudi dari mana-mana tempat di dunia boleh menetap dan tinggal di Israel dengan sewenangnya.

9. Keadilan dalam menyelesaikan hak pelarian adalah penting untuk keamanan di Timur Tengah.

Majoriti besar rakyat Palestin percaya bahawa hak sebagai pelarian perlu dipenuhi bagi mengekalkan keamanan antara Palestin dan Israel. Mengikut tinjauan pada bulan Ogos 2007 oleh Jurusalem Media and Communications Center, hampir 70 peratus yakin bahawa pelarian perlu dibenarkan kembali kepada "tanah asal mereka".

10. Nakba mempunyai implikasi terhadap rakyat Amerika.

Israel berterusan menafikan hak rakyat Palestin melalui bantuan kewangan serta sokongan diplomatik tanpa syarat oleh Amerika Syarikat. Satu tinjauan telah dilakukan oleh Zogby di lapan buah negara Arab pada tahun 2002 menunjukkan bahawa "persepsi negatif terhadap Amerika Syarikat adalah disebabkan kerana dasar Amerika itu sendiri, dan bukan kerana tidak suka akan Barat." Tinjauan yang sama juga menunjukkan bahawa "isu Palestin telah disenaraikan oleh kebanyakan orang-orang Arab antara isu politik yang memberi kesan kepada diri mereka secara peribadi. “ Resolusi terhadap isu pelarian Palestin tidak syak lagi akan meningkatkan imej Amerika diperingkat antarabangsa, dengan membuktikan bahawa kerajaan AS menyokong segala usaha keganasan dan ketidakadilan dalam isu negara haram Israel terhadap Palestin.


Sumber : Berita Harian online





sEkadAr ReNuNgAN kITA bErSama
Read More

Monday, May 14, 2012

Field tRIp AqUaCulTUrE

Berhabuk sudah blog aku ni, akibat terlalu banyak assignment yang kena siapkan. Tu la, gheja suka buat last-last minute. Pengajarannya, buatlah gheja awai-awai, jangan tanggung-tangguh, merana otak nanti. Emm, pagi-pagi yang tak berapa buta ni aku nak ceghita pasai Field Trip Aquaculture hari Jumaat lepas.

  • Field Trip Aquaculture
  • 11 May 2012
  • Institut Penyelidikan Perikanan, FRI Santubong
Cantik kan pemandangan tempat nie..

Penerangan oleh pegawai dari jabatan
Pusing-pusing di sekitar kawasan
Kesian ikan buntal ni stress sampai jadi warna hitam..

Gemuknya dia, ikan buntal kuning..
Tempat untuk culture..
Salah seorang pekerja makmal, bekas UNIMAS..dari kos Biotechnology


pak cik tu tengah buang lumut dalam kolam

Lumut...
Nurseri "kanak-kanak" ikan
ada anak-anak ikan






Sarapan pagi selepas kepanasan.. 
Celorot, makanan Sarawak..
Tapai..
Pensyarah aku, Prof. Dr. Lee Nyanti
Pengiring yang ikut..
Suka yer En. Richard, pembantu makmal
AGHH!! Perosak gambaq~
Nak jugak bergambaq dengan Encik Ridhuan yang hensem
Ada cage culture tuhhhh di belakang sana..sapa tak nampak pendek umoq..
sUMtiMeS OnlY 1 pICtURe CAn TeLl ThOuSaNdS StOrY


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com