Wednesday, February 27, 2013

BR1M di Kolej Mara Kulim


Hari Ahad lepas, pi teman mak pi Kolej Mara Kulim untuk ambil BR1M @ Bantuan Rakyat 1Malaysia. Awai Kak Yu aku hantar aku dengan mak pi sana. Leceh kalau mai lewat, nanti ramai orang beratuq.

Sambil-sambil baca novel 'Biarkan Aku Berlalu', mata dok meliaq tengok student-student skema dok berjalan pi kelas. Kedah kan Ahad sekolah. Semua student lelaki pakai seluaq slack, tali leher, baju kemeja. Macam aku matrikulasi dulu. Skemasss yang amat!

Suasana dalam dewan Kolej Mara Kulim
Kebanyakan semua yang dah mai ni, dah tua pun. Anggota RELA pun ada. Dekat dalam dewan Kolej tu ada kaunter khas untuk OKU, dengan orang-orang tua yang dah tak larat. Dekat luar pulak kaunter 1- 8 untuk orang-orang biasa yang masih berkemampuan. Mak aku nak tunggu dekat luaq ja. Ha-Ha-HA, payah orang nak detect mak aku ni dah berumur 64 tahun sebab awet muda. He-He-He. 

Mak yang pakai baju kurung peach
Punyalah lama kena beratuq, orang makin ramai dah. Nasib baik kami mai awai. Dapat mak aku beratuq no. 5 dari depan di Kaunter 8. Pukul 9 baru depa mula pengagihan bantuan tu.


Menunggu..
Aku tunggu dekat luaq ja, dari Kaunter luaq mak aku masuk dewan untuk ambik nombor dengan baucer, lepas tu pi khemah luaq pulak untuk bank bagi duit CASH! Hujan pun turun dengan lebatnya.

Ramainya..




Sambil-sambil tunggu Kak Yu aku mai ambik, tunggu dekat luaq kolej la sebab sesak yang amat dalam tu.

Polis trafik dok jaga lalu lintas
Pukul 10 lebih aku dah sampai rumah. Inilah kebaikan datang awai, balik pun awai.. =) 
Untung mak dapat RM500 cASH..
Read More

Saturday, February 23, 2013

"Saya nak header doodle part 1"



Cepat klik banner kat atas sebab tarikh akhir dia hari ni pukul 2400H tepat!

Syarat-syarat dia senang je. Kebetulan aku tengah nak tukaq header ni. Nak buat sendiri malas!
HA-HA-HA *gelak jahat

Read More

Friday, February 22, 2013

Segmen: "Lagu Favourite Saya"



Sila klik banner diatas kalau nak join segmen ni.

Lagu kegemaran aku sekarang ni :
Call Me Maybe
by
Carly Rae Jepsen

Video klip dia sangat best, hit lebih daripada 4 juta orang yang menonton! Lagu ni pun aku kenal dari siaran radio Hot Fm yang selalu putarkan. Lagipun, lagu ni catchy, cute dan comel!

Lirik
I threw a wish in the well,
Don't ask me, I'll never tell,
I looked to you as it fell,
And now you're in my way

I'd trade my soul for a wish,
Pennies and dimes for a kiss,
I was't looking for this,
But now you're in my way

Your stare was holdin'
Ripped jeans, skin was showin'
Hot night, wind was blowin'
Where you think you're going, baby?

 Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

It's hard to look right,
At you baby,
But here's my number, 
So call me, maybe?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

And all the other boys,
Try ti chase me,
But here's my number,
So call me, maybe?

You took your time with the call,
I took no time with the fall,
You gave me nothing at all,
But still, you're in my way

Your stare was holding',
Ripped jeans, skin was showin'
Hot night, wind was blowin'
Where you think you're going, baby?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

It's hard to look right,
At you baby,
But here's my number, 
So call me, maybe?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

And all the other boys,
Try ti chase me,
But here's my number,
So call me, maybe?

Before you came into my life
I missed you so bad
I missed you so bad
I missed you so, so bad

Before you came into my life
I missed you so bad
And you should know that
I missed you so, so bad

It's hard to look right,
At you baby,
But here's my number, 
So call me, maybe?

Hey, I just met you,
And this is crazy,
But here's my number,
So call me, maybe?

And all the other boys,
Try ti chase me,
But here's my number,
So call me, maybe?

Before you came into my life
I missed you so bad
I missed you so bad
I missed you so, so bad

Before you came into my life
I missed you so bad
And you should know that

So call me, maybe?
Untuk segmen ni, nak tag:
Read More

Wednesday, February 20, 2013

Mentos - History


Suka kunyah gula-gula Mentos? Tau tak gula-gula ini sudah lama wujud sebelum Malaysia merdeka lagi.

1932
Dalam perjalanan kereta api, dua beradik bernama Michael & Pierre van Melle memulakan perjalanan ke Poland. Pierre terfikir untuk mencipta gula-gula karamel yang berperisa 'peppermint' yang dinamakan Mentos.

1950
Gula-gula Mentos mula dipasarkan ke Perancis, German dan UK, maka bermulalah pemasarannya ke seluruh dunia!

1960
Revolusi dalam fesyen, muzik dan Mentos. Pembungkusannya dalam bentuk gulungan panjang yang biasa kita tengok sekarang.

1973
Pilihan perisa mula diperkenalkan seperti perisa kayu manis dan methol di kawasan US, manakala perisa buah-buahan diperkenalkan di Eropah.

1976
Mentos dipasarkan melalui kaca televisyen sebagai iklan komersial.

1990
Kempen 'Freshmaker' diperkenalkan dan jualannya makin meningkat!

2001
Syarikat Belanda, van Melle dan Itali, Perfetti bergabung bersama syarikat Mentos dan menjadikan gula-gula ini senang didapati di seluruh kedai.

2005
Gula-gula yang hanya boleh dikunyah dan dimakan mengeluarkan produk baru iaitu pembuatan gula-gula getah.

2008-sekarang
Gula-gula Mentos sentiasa menjadi peneman aku kalau mengantuk dalam kelas. HEHEHE..


Read More

Saturday, February 16, 2013

Sambal Goreng Kentang


Hari ni nak kongsi resipi paling simple dan sedap!

Bahan A
3 biji kentang (dibuang kulit + dipotong macam wedges)
1 sudu teh gula
1 sudu teh cuka
1 cawan minyak masak
garam secukup rasa

Bahan B (dikisar)
15 tangkai cili kering / cili giling segera
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan gorengkan kentang sehingga garing.
2. Asingkan separuh minyak masak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan garam, gula dan cuka. Kacau rata.
4. Masukkan kentang goreng dan kacau sekali lagi.
5. Sedia dihidangkan.


Mak kata, kalau tambah jintan manis yang ditumbuk dengan ikan bilis mesti lagi umppp!!

Sumber: Buku masakan 1 Hari 1 Resipi (365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza) + diolah sendiri mengikut citarasa.

SELAMAT MENCUBA!
Read More

Friday, February 15, 2013

Tunangan Orang


Selamt Menjadi Tunangan Orang!!

Aktiviti: Majlis Pertunangan 
Tarikh: 10 Feb 2013
Lokasi: Home Sweet Home
Konon nostalgia..
Opppp!! Bukan aku yang bertunang, tapi kakak aku yang selamat ditunangkan pada 10 haribulan yang lepas.

Hantaran pun ada buat jugak, 5 hantaran dari pihak lelaki dibalas dengan 7 hantaran dari pihak perempuan. Dari hantaran sampai ke sirih junjung kami kakak buat sendiri. Sirih junjung aku tolong sikit. Cewah, first time aku buat benda-benda ni. Lama sangat dah rumah aku ni tak buat kenduri-kenduri macam ni. Tugas aku untuk hari tu, sebagai Potograper *Photographer aka cameragirl. Tak dak la DSLR sangat yang budak-budak lanie dok sangkut kat leheaq tu. Canon Axus comel je..

Buat gila dulu sementara tunggu rombongan dari Penang sampai..
Abang ipaq dah jadi polis trafik depan rumah..
My sis dengan future mum-in-law.

Red vs Purple
Itulah my future br0-in-law.

Bye semua!
Tiba-tiba menggedik nak jugak..
Cleaning time!
Agak puas hati sebab bilik pengantin tu aku berjaya cat dalam masa sehari saja! Pastu, lain-lain hiasan tu akak sendiri yang jahit dan buat. Pheww, agak memenatkan cuti yang aku balik ni. Tapi puas hati sebab semua buat sendiri. Makanan pun buat sendiri, cuma 2 lauk *ayam masak merah + gulai ikan je yang tempah catering.

Alhamdulillah, semuanya selamat..


Read More

Saturday, February 09, 2013

Dinner di PUNCAK Bangunan


Aktiviti: Dinner Kem Tahunan Palapes Udara UNIMAS
Tarikh: 4 Februari 2013
Tema: Masquerate

Lokasi: Dewan Suarah Negeri
Tinggi tak lokasi dinner?
Komen: Lokasi tempat ok la, cantik sebab tinggi kan. Dapat tengok pemandangan yang lawa. Tapi,.. makanannya sangat sikit + ciput. Rasa pun biasa-biasa sahaja. Aku tak tau dia refill berapa kali. But, seriusly, makanan sikit gila!

Ucapan dari Anjutan, Tuan Shahir 
Mejar Shahril

Ada nasi putih, nasi goreng, ayam masak merah, ayam masak kuning, kerabu sotong dan sayur campur biasa.
Sambil-sambil makan, ada pertandingan karaoke, limbo dance, peragaan pakaian sambil pencarian Prince & Princess malam tu.

Nak tengok tak video aku 'menggedik+menyanyi'? Aduhai, inilah kali terahir aku buat macam ni. Lepas ni, dah taubat tak mau buat dah. Thank you Chang sebab rakamkan!

video

Lagu yang aku bawakkan tu lagu lama dari Siti Fairuz, Bila Rindu Ku Sebut Namamu. Klasik betoi! Pertama kali aku buat gila kacau meja VIP dekat situ. =..="

Apapun kami sebagai senior happy sebab kem ini merupakan kem terakhir kami setelah 3 tahun bergelar kadet. Penat lelah selama 3 tahun akan berakhir dan perlu bertahan selama 1 semester lagi untuk habiskan segala mende alah ni..


Habuan untuk malam tu. Karaoke no. 2 dan pertukaran hadiah!

Skuad senior yang mantap!
Skuad Junior yang sangatlah ramai! 
Skuad intermediate 
Hensemnya Rahul Syah. Hehehe..
Tak cukup ambik gambaq kat dalam, kat luaq dewan pulak.
Baju pinjam dari housemate sendiri. Hahaha! 
Balik kolej, perut minta isi lagi. Hadiah jadi mangsa kerakusan aku malam tu. Hahaha!
Read More

Wednesday, February 06, 2013

Peninsular Malaysia! Here I am!


Awal-awal pagi*5am lagi aku dah sampai airport (Kuching International Airport). Excited kan nak balik kampung! Sambil-sambil menunggu kita on9 dulu. Nasib baik bila bateri laptop dah low, Kak Hajar dengan Kak Sikin otw mai teman aku, sambil ber'breakfast' di McDonalds. Ada teman berbicara sambil merapu sementara nak check-in. 

Sambil dok merapu nak scan bag luggage, soihhh!! Belakang aku staff 'SCORPION'! Kenapa panggil macam tu? Cer rujuk entry ni*sengatan dari kala jengking menyebabkan beliau digelar sebegitu. Buat-buat tak nampak sudah. Malu aihh..

Sepanjang dalam flight, aku sentiasa dapat port terbaik punya tepi tingkap walaupun pemandangan diganggu sayap pesawat, sekurang-kurangnya boleh nampak seketoi-seketoi sistem sayap tu bekerja*cewah!

Jom layan pemandangan dari sisi tingkap pesawat AK9507.
Pemandangan kawasan Kuching dari flight.
Corak yang cantik dari tanah menampakkan barisan teresan tanah.
Pemandangan dari sungai ke laut.
First time makan dalam flight Airasia.
Bukhari Chicken Briyani*orang sebelah tak dak, tak malu aku malantak..

Alhamdulillah, renovation airport ni nampak gayanya dah 95% siap. Cantik sangat, sesuailah dengan standardnya sebagai INTERNATIONAL airport kan.
Antara kawasan yang paling cantik designnya sebab bumbungnya kaca.
Balik kampung!
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com