Thursday, December 26, 2013

My 10 Review in 2013 (Facebook) - PART 2


Kali ni nak sambung cerita dari PART 1 punya di [sini].

 
11. Waktu ni lama keluarga aku tak ada kenduri kahwin. Ni kenduri kahwin anak sepupu. Kiranya anak saudara aka anak menakan aku lanie. Beruntungkah aku jadi mak saudara yang muda. Hehehe. Paling tak boleh blah aku ambil berkat tolong pegang baju pengantin*over-excited sangat. Tapi siapakah jejaka sebelah aku tu? Meh nak perkenalkan, nilah pakwe aka abang kandung sebenarnya. Walaupun muka lain, tapi kalau tenung lama-lama nampak ada sama kat hidung jambu tu*ramai cakap adik beradik aku sama fesyen hidung T_T

 
12. Cerita ni pun sama macam kat atas jugak. Cantik kan pelamin merah + putih. Baju aku hari tu disponsor oleh Kak Yu aku. Untung jadi anak bongsu kan, semua baju yang tak muat, semua kasi aku. Tak kisahlah barang second-hand ke, third-hand ke hidup ni tak perlu membazir kan. Tambah-tambah zaman sekarang, semua benda naik. Untuk student macam aku tak rasa lagi hidup di luaq macamana kan. Tapi, bila aku pertama kali duduk menyewa di luar, aku punya pandangan agak luas dan mesti berdikari 100%. Alhamdulillah, dah masuk 4 bulan aku hidup di rumah flat Desa Ilmu ni..

 
13. Cak! Ni binatang peliharaan terbaru aku. Sebenarnya ni hamster kawan yang dah graduate. Dia suruh tinggalkan je dekat Pet Shop tu. Tapi, rasa macam kesian pulak. Sangkaq semua dah ada. Cuma nak bela je. Mula-mula bela, memang garang nauzubillah budak ni sampai berdarah jari kawan kena gigit. Waktu ni dah fikir dia dah pregnant sebab simptom macam tu. Lama sikit bela, dia dah ok. Agaknya garang sebab bau lain kot, sebab tak kenal. Dah mula sayang, panggil la budak ni 'Gumuk'. Siap beli sangkar baru sebab sangkar lama kecik sangat dengan badan dia yang makin membesaq. 

 
14. Transformasi untuk jadi 100% girlish. Macam kelakar di sambutan hari jadi aku yang ke-22. Sanggup aku tak join Malam Penutup MSK semata-mata nak join surprise classmate. Malam tu, sambut birthday untuk 3 orang sekali, Raihanah, Farahin & aku. Pehh, dah 22 tahun. Kalaulah zaman dulu-dulu, dah masuk usia ni kalau belum kahwin, confirm dah dikelaskan dalam golongan 'Andartu'. Zaman sekarang dah banyak berubah, usia macam aku ni macam budak-budak lagi*untuk aku ja kot. Age is just a number. Betul tak? Badan pun cekeding, memang tak nampak umur tu berapa. Paling kelakar masa raya boleh pulak orang tanya, aku ni dah habis sekolah ke belum??

 
15. Sedih sangat tengok gambar ni. Sam aka tupai terbang liar yang abang aku jumpa tersesat dalam rumah di [sini]. Mula-mula takut sebab geli dengan jari dia. Macam tikus sebab binatang jenis melata kan. Aku balik kampung, selalu main dengan dia. Manja truih, pantang orang lalu tepi sangkar, nak minta buah je. Nak makan buah pun demand. Tak main lar kalau buah tempatan, suka sangat dengan epal, pear & kuaci. Abang cakap bau dia busuk, aku lain pulak, aku rasa bau dia wangi sangat. Kadang-kadang kalau aku rajin, bagi mandi. Paling comel sebab dia suka duduk dalam kantung. Dia suka sangat melata dekat badan. Tapi, geli lar dengan tangan comel dia. Sekarang tinggal kenangan ja Sam sebab dah mati. Harap-harap 1 hari nanti, tupai ni sesat sekali lagi dalam rumah sebab aku rindu sangat dengan Sam, disebabkan Sam aku bela Gumuk. Gumuklah pengganti Sam. Tapi tetap tak sama.. T_T ..

 
16. Status ni sangat hangit kot. Biasalah kalau orang single buat status macam ni memang kontroversi kan*perasan sangat! Setiap orang mesti ada 'crush' atau orang yang kita suka, betul tak? Samalah, aku pun manusia jugak, mestilah ada hati dan perasaan. Orang ni berjaya buat aku sebak kalau nama dia disebut. Gatai sungguh kan, tapi lepas dia bagitau satu ayat yang sangat menyentapkan aku, ayat tu kiranya memang aku ni bukan calon dia pun. Terus aku...tet...tak pelah. Tak ada jodohlah tu..*malunya mengaku di sini. Apa nak kisah, hidup mesti mau happy. Walaupun kita tau kita tak mampu bahagiakan dia. Kita doakan ja supaya dia bertemu orang yang boleh bahagiakan dia. I'allah, hidup kita pun aman, tenteram & penuh berkat. Wallahualam..

 
17. Orang balik cuti time cuti semester, aku balik lepas cuti semester. Nasib baik exam semua dah habis. Yeke dah habis? Bayangkan hari aku nak balik tu, pagi ada mid-semester exam Statistics, ada kelas, tengahari balik selesaikan urusan rumah sebab paip sinki tersumbat, baju pulak baru nak kemas, kalut bersiap nak ke airport pulak. Seriusly sangat penat! Rasa lega sangat bila dah sampai semenanjung. Macam dah lama sangat balik sedangkan baru beberapa bulan ja. Balik rumah, mulut terlopong sebab rumah dah lain. Decoration dengan dapur dicat baru, tikar baru, biasalah, nak kenduri kahwin di [sini]. Anak-anak saudara, anak kakak sulung dah sampai rumah dah. Rasa macam suasana raya pulak..

 
18. Hari yang dinantikan Kak Yu aku, akad nikah di [sini], [sini] & [sini]. Alhamdulillah, semuanya selamat. Kakak aku dinikahkan oleh abang aku sendiri. Aku pun nanti nak macam tu jugak la, rasa lebih bermakna sikit*cewah! Gatai!. Tahniah for you my sis. Lama tak ada kenduri kahwin tau. Actually bila kakak dah rapat sangat dengan kita, bila dia dah jadi isteri orang, akan ada satu perasaan tau. Perasaan jealous. Hahaha! Rasa macam kakak kita kena rampas pulak. But, it's okay. Alhamdulillah, dah dapat terima & happy sangat! Tak sabaq nak balik kampung this Januari sebab nak jumpa dia. Hari tu, tak sempat sangat nak spend time sebab busy.

 
19. Ha! Time ni best owh, balik dari semenanjung dah enjoy pi konsert pulak. Ehem-ehem, Konsert Kembara Sufi, konsert bermanfaat yang mengajak kita berzikir, persembahan nasyid dan yang penting ada artis jemputan Hafiz Hamidun! Alhamdulillah, konsert yang sangat memuaskan dan best. Selain dari kita berhibur, ada jugak selitan zikir yang selalu kita lupa sedangkan senang sangat untuk buat dan free-free dapat pahala. Siapa tak nak kan? Kadang-kadang study 24 hours dan cemerlang dalam dunia pun tak cukup kalau tiada makanan untuk rohani kita.

 20. Kelas terakhir iaitu Introduction to Biotechnology untuk semester ni. Ada presentation kurang dari 5 minit, alhamdulilllah dalam masa sehari berjaya siapkan video. Petang ada aktiviti santai untuk luangkan masa bersama classmate iaitu bowling di [sini]. Aku rasa ikatan persahabatan antara classmate aka coursemate makin rapat sebab kami bersama-sama untuk menghabiskan sisa-sisa belajar di sini. Senang cerita kami sentiasa tak sunyi sebab masing-masing tolong support sesama sendiri. Rasa bertuah sangat dapat course ni + bersahabat dengan kawan-kawan yang sangat baik! Alhamdulillah, semoga persahabatn kita berkekalan hingga ke akhir hayat.

Kering idea + bermacam-macam posisi aku semata-mata nak habiskan entry ni. Aku rasa entry macam ni lebih bermakna sebab aku mula teringat balik semua kenangan tahun 2013. Tak sangka dalam masa setahun ni, macam-macam peristiwa yang aku dah hadapi. Alhamdulillah, kalau panjang umur, sempatlah aku sampai ke tahun 2014..

p/s: Happy Birthday to my brother aka Bang Cik yang ke-29 (orangnya yang dalam gambaq kat atas tu..)
Tunggu ya, balik nanti maksu belanja okeh!
Read More

Wednesday, December 25, 2013

My 10 Review in 2013 (Facebook) - PART 1


Korek-korek Facebook perasan tak dia buat "See Your 2013 Year in Review" dekat profile. Segala kenangan bermain-main kat kepala bila tengok balik..

 
1. Gambar ni time Majlis Penutup Kem Tahunan terakhir aku sebagai kadet PALAPES Udara UNIMAS. Peh, annual camp yang sangat dahsyat sampai kami masuk paper sebab banjir di tempat latihan sampai diselamatkan dengan JPA. Tema untuk malam tu, masquerate (bertopeng). Kalau nak tengok entry ni boleh check-out [sini] & [sini].

 
2. Status ni keluar sebab tengah serabut dengan mid-term exam dengan pta (Projek Akhir Tahun). Biasalah, mana ada kerja yang senang kalau kita nak buat sesuatu projek tu. Dengan supervisor yang sentiasa mengajar aku untuk sentiasa berdikari. Segala references aku cari sendiri, kalau tak faham sangat saja aku jumpa supervisor. Kalau tak, memang beliau suruh cari sendiri tau! Agak stress sebab kawan-kawan lain supervisor tolong. Tolong ikot waktu sampling, tengok sample, aku? Everything by myself..

 
3. Time ni masa sangatlah penting. Hidup aku dalam makmal 24 hours! Sebab samples aku sangatlah banyak. Lagipun kerja aku banyak main dengan mikroskop. Mau nak juling mata tengok diatom. Housemate susah sangat nak tengok aku di rumah. Pukul 8:00 am dah keluar ke fakulti masuk makmal (Botany Lab), pukul 11:00 pm baru balik rumah. Balik rumah semata-mata nak tidur dan mandi je. Nak tengok apa benda yang aku buat untuk PTA? Check [sini].

 
4. Rajin pulak aku keluarkan status sempena hari guru ni. Aku pun kurang ingat sangat.. =__=".. Kalau ingat balik kan, cikgu-cikgu tadika, sekolah rendah agak penting dan bawak banyak pengaruh untuk student. Dioranglah yang jadikan macamana aku sekarang. Bukan senang nak mengajar mengeja, mengira. Cikgu dulu-dulu garang, sentiasa rotan dekat tangan. Kalau tak siap kerja, tak dapat jawab soalan, tak bawak buku, kena berdiri atas kerusi, cubit perut, ketuk ketampi, piat telinga. Kalau zaman sekarang? Mau disaman cikgu tu.. Terima kasih cikgu!!

 
5. Menarik sangat, ada pelangi merentasi kampus dari barat ke timur. Setahu aku, hujung pelangi tu atas sungai kan? Orang tua-tua percaya dekat hujung pelangi tu ada harta karun! Waktu ni, aku sentiasa makan di Student Pavillion untuk makan wafer petang-petang. Sekadar nak keluar dari makmal sebab sejuk. Selalu sangat duit habis untuk makan-makan-makan. Badan duk lagu tu jugak..

 
6. Akhirnya setelah bermati-matian siapkan thesis PTA, pagi tu berjaya hantaq thesis! Memandangkan ramai dalam makmal Prof. Shabdin tu (port lepak bebudak akuatik sebab Wifi kuat..) yang mana yang ada petang tu, kami beramai-ramai makan KFC! Semata-mata nak raikan kerja makmal yang dah habis. Alhamdulillah, rasa lega masa tu. Walaupun 8 orang, kami berjaya muatkan semua dalam 1 kereta jip. Kalau tak silap time ni KFC promosi Spicy Korean Crunch Burger. Emm, sedapnya..

 
7. Ha! Ini adalah konvokesyen pertama aku sebagai PSSTUDM (Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Udara Diraja Malaysia). Waktu ni tengah bersiap-siap untuk hari besaq esoknya, Pentauliahan Diraja oleh Sultan Kelantan. Sedih jugak sebab family tak dapat hadir sebab jauh sangat di UMS, Sabah. Waktu kat sana, jumpa semua kawan-kawan matrikulasi dulu. Menjerit-jerit kalau jumpa. Time ni muka memang terbakaq habis dah macam arang. Sampai sekarang muka aku ni berbalaq macam pakai topeng. Nanti kalau aku rajin aku buat entry tentang pentauliahan ni. Punya malas sampai publish entry bergambaq sekeping ja kat [sini] & [sini].Yea! Alhamdulillah, sekarang dah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda PSSTUDM.


8. Haa, ni time Mess Night di Sutra Harbour Resort waktu malam terakhir kami di Sabah. Mess Night ni untuk Pegawai Leftenan Muda PSSTUDM yang baru ditauliahkan. Malam ni baru kami sesama kenal dengan skuad dari universiti lain. Lagipun kami dari Sarawak & Sabah ni kurang dikenali sebab kami tak pernah join latihan dengan universiti di semenanjung *sapa nak bagi ongkos kitorang naik kapal terbang ke semenanjung.. Pertama kali makan beradab dengan bengkung ketat. Alahai, susah benar nak makan. Cover sungguh. Tapi, pengalaman yang sussah nak cari. Alhamdulillah.. ;)

 
9. Sambutan Hari Raya Aidilfitri! Punya risau sebab muka hitam. Gedik sungguh, orang datang nak beraya, bukan nak meminang. Acece, lega sangat raya ni sebab semua kerja dah habis. PTA pun dah siap hantaq. PALAPES pun dah habis, study ja belum. Dua semester lagi tinggal untuk habiskan. Orang yang mai beraya pun semua tanya dah habis study atau belum. Pejam celik, pejam celik, aku dah habiskan 1 semester dah. Tinggal 1 ja lagi. Begitu cepat masa berlalu tanpa kita sedar..

 
10. Dalam masa sebulan berjaya buangkan rentung muka dengan bantuan Safi Balqis yang [sini]. Memang produk yang boleh dipercayai. Tapi sebab boring, tukaq pulak produk yang [sini]. Raya tahun ni aku tak menang tangan sebab yang ada dekat rumah, ada mak, Kak Ina & aku ja. Fuh, memang aku terperuk di dapur je untuk buat aiq + hidang kuih & ketupat. Ketupat tak payah bagitau, memang akulah tukang pembalut. Kuih raya pulak, Kak Ina dah buat doh, aku pulak yang kena siapkan kuih raya bagi habis. Itulah rutin harian raya untuk tahun 2013..


Jumpa lagi di PART 2 pulak ye..
p/s: tangan dah tak larat karang, nak sambung study balik..
Read More

Tuesday, December 24, 2013

Wart??


Sebenarnya dah dekat 3 minggu aku kena wart ni. Dalam bahasa melayunya, Ketuat. Malunya pulak bagitau orang ada penyakit ni. Tapi apa boleh buat, penyakit Allah nak bagi.

Mula-mula seketul je naik, tiba-tiba naik sampai dua-dua belah kaki pulak! Aigo, terseksa nak berjalan. Nak berdiri lagi dalam bas tu. Bukannya boleh nampak pun aku ni OKU.

Dengan kemalasan yang maksima, semalam aku pi Klinik Unimas. Tu pun sebab akhirnya baru aku jumpa kad matrik yang dah seminggu aku cari, rupanya terselit dalam beg recycle. Aku takut nak jumpa takot Dr. cucuk ke..korek kaki aku ke..

Tapi, Dr. just bagi..

 

..ubat tahan sakit dengan ubat sapu..

Nak tengok rupa warts tu macamana?

Macam ni hah..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 
Scary kan sebab naik 5 ketul! Aku dah buat segala rawatan yang mampu dah untuk buang benda ni. 

Antaranya:

Hurix's Corn Rid Solution
Mengikut info yang boleh dipercayai, penggunaan salicylic acid boleh buang benda ni. Solution dia memang menghakis kulit tau. Hati-hati jangan sampai terkena kulit lain yang tak ada infection. Seriusly memang menjadi sebab salah satu wart yang kecik dah tercabut. Tapi, dia tumbuh balik! Aih..

Nasib baiklah Dr. bagi krim sapu dengan ubat tahan sakit tu. Kurang sikit seksa nak berjalan..

Hampa ada cara lain tak untuk buang benda alah ni..??? Nak nangis..
Read More

Monday, December 23, 2013

Open Table Steamboat Batch 7


Tarikh: 22 Disember 2014 (Ahad)
Aktiviti: Steamboat
Anggota: My beloved skuad (Batch 7) + Tuan Shahir (ajutan)
Tujuan: Open table skuad dengan ajutan yang bakal melangsungkan perkahwinan!
Lokasi: Annuar Bbq Steamboat Corner, Kuching

Kami berlima + Humairah dari geng yang duduk rumah flat keluar awal ke Kuching untuk cari present. Hadiah wedding untuk ajutan yang dah nak kahwin. Kebanyakan ajutan yang datang Unimas ni mesti nak kahwin. Emm..

Pusing-pusing Parkson di Plaza Merdeka, Kuching. Akhirnya jumpa hadiah yang sesuai dengan budget. Alhamdulillah. Punyalah ramai bershopping. Mana taknya, kan hari minggu. Orang nak beli hadiah untuk Krismas lagi.


Selesai shopping, singgah Masjid Kuching untuk solat Maghrib..

Sampai je Annuar Steamboat, punyalah ramai orang. Hujan lagi, parking pun penuh. Sabaq ja lah. Nasib baik dah tempah, 3 meja dah di 'reserve' awal-awal untuk kami. Perut pun berbunyi kriuk-kriuk minta diisi.

The hunger game begin!

 

Yang lelaki berdua atas ni sangat pemalas nauzubillah ye. Nak kena tolong masak dan suap saja. Amboi, manja terlebih kan.

Perut kenyang menghentam semuanya yang ada depan mata. Lupa nak bagitau kan, harga steamboat seorang dah naik harga. Dulu RM20, sekarang dah naik RM22. Tapi berbaloi-baloi jugak sebab banyak pilihan + sedap!

Termangu kenyang tunggu makanan hadam. Hehehe..
Destinasi seterusnya, 'I-City' klon depan Plaza Merdeka. Walaupun hujan, kami tetap lepak sana untuk bergambaq.


Tuan belog pun nak jugak..

Walaupun keadaan hujan, anggap ja salji yang turun sebenarnya. Nak buat macamana, minggu ni memang kawasan Kuching dan sekelilingnya dijangka dalam cuaca hujan sepanjang hari. Tengahari pun hujan lebat sangat-sangat. Dugaan betul untuk orang yang nak study. Mata nak tertutup ja..T_T..

Selamat berstudy untuk student yang tengah struggle dalam study week ni..CHAYOK!!

Nak tengok cerita steamboat lagi?
Read More

Saturday, December 21, 2013

Jadual Exam -_-


MY EXAM SCHEDULE:

31 December 2013 - English in Media (generik)
6 January 2014 - Statistics for Biology 1 (repeat)
7 January 2014 - Coral Reef Ecology (repair)
11 January 2014 - Introduction to Biotechnology (elektif)
13 January 2014 - Personality Development (elektif)

Read More

Friday, December 20, 2013

Bye Kak Maz!


Punya mengantuk mata ni, sampai terlena depan laptop sambil tengok movie. Jam dah dekat pukul 4pm. Alamak, cepat-cepat siap sebab nak hantaq Kak Maz (roomate+coursemate) ke airport. Untunglah nak balik time study week ni. 

Asyik hujan ja sekarang ni, nasib baik baju sempat kering. Sebelum keluaq rumah punya rajin buat sambal kicap sebab nak makan dengan bubur semalam. Konon dah sampai airport tak nak buang duit makanan. Tengok-tengok...ada Prosperity Burger pulak dekat McD. Tak tahan aih, tak pasal-pasal beli jugak. Astaga..

Sedih pulak nak menghantaq Kak Maz balik. Walaupun seminggu beliau bercuti..

Nak balik jugak..
  Sepanjang on-da-way balik dari airport, jem tersangat-sangat. Waktu nak mai airport ni ada accident, time nak balik ni tak kan ada accident lagi kot. Teruk sangat ni, mesti sebab orang nak balik kampung sebab nak dekat Krismas kan. Ataupun orang nak keluar shopping sempena Krismas. Maybe..?

Balik dari airport, join sambutan birthday Amirul (coursemate) pulak di KFC. Disebabkan tadi dah melantak Prosperity, KFC tengok sebelah mata sajalah. Muahaha! Dah kenyang. Mata nak tutup ja nih. 

Zzzzz...
Read More

Thursday, December 19, 2013

Bowling Happy Time Again!


Disebabkan minggu ni adalah last kelas, kanak-kanak akuatik pun berbincang untuk sama-sama spend time together. Memandangkan ada yang dah habis dah untuk semester ni. Aktivitinya ada lah Bowling & Snooker. Tak perlu risau sebab UNIMAS ada pusat bowling sendiri. Tak payah susah-susah nak pi Kuching bagai..

Dengan berbekalkan RM10, dapat main 3 game! 1 game RM3 jer sebab student rate kan. Sehingget pulak untuk sewa kasut..


Sukanya kanak-kanak ni..
Macam gambaq majalah kelas..
Kami sentiasa bersama!

Jangan sangka orang yang bertudung labuh tak boleh main snooker dengan terror!
Kebetulan jugak hari yang sama merupakan kelas yang terakhir dalam semester ni. Alhamdulillah, bersyukur ke-Hadrat Ilahi aku berjaya habiskan semester kedua terakhir aku. Amin. Semester depan semester terakhir untuk aku hidup di Sarawak.

Chayok timm!
Read More

Wednesday, December 18, 2013

Wordless Wednesday @7


Gud luck to Unimasians..!
Read More

Saturday, December 14, 2013

Kenduri Akikah


Buat pertama kali aku makan kenduri di Sarawak. SobSobSob. Teruk sungguh! Kenduri akikah rumah lecturer sendiri di Desa Ilmu. Rasanya banyak kali dah lecturer ni buat kenduri kat rumah beliau. Sebagai orang semenanjung dia faham, student dia banyak orang semenanjung yang kebulur makanan semenanjung. Sebab tu dia selalu buat open house. Akhirnya hari ni aku berkesempatan join!


Terima kasih banyak-banyak kepada Dr. Khairul Adha. Lecturer Aquatic Vertebrates masa aku Tahun 2, semester 2. Garang woh! Tapi time pi field trip dengan beliau paling best. Makan ketam bakaq yang sangat superb. Best! Best! Best!

Menu kenduri ni ada Nasi Minyak, Ayam Masak Merah, Kari Kambing, Jelatah, Coconut Jelly dan yang paling umphh, JERUK homemade dari nogoghi sembilan. Emm, persetankan walaupun exam dah dekat. Makan je dengan mulut dok puji sedap..


Sambil-sambil menjamu selera, Dr. mengadulah yang beliau nak jadi garang balik. Student yang baru ni nampak macam 'kureng ajer' sikit. So, dia cakap dah bersedia nak 'mengajar' bebudak ni. Tudia..habeh la kalau garang dia keluaq. Mau nak terkucil kalau masuk kelas dia. Bersedialah adik-adik akuatik sekalian..!

Time nak balik sempat jumpa dengan Prof. Shabdin. Rasanya kalau lagi lama kami dekat situ, lagi ramailah lecturer akuatik boleh jumpa. Gerak dululah..

Sebelum pulangkan kereta sewa, merewang ke Summer Mall dulu. Ada Karnival Industri Asas Tani anjuran FAMA. Nak tengok ada apa, klik [sini]. Nak tau aku beli apa kat sana?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Dengan harga 5 hengget, aku inaikanlah tangan kiri aku ni. Sedangkan tangan kanan inai pun belum habis lagi. Kepada wanita luar sana yang masih blur-blur sama ada pemakaian inai bercorak ni haram atau tak boleh check [sini]. Mengikut apa yang aku faham dari fatwa tu tak salah pun pemakaian inai bercorak, asalkan bukan bercorak yang pelik-pelik macam haiwan ke, lambang sesuatu ke..

Petang-petang ni hujan lagi, habis baju yang baru dibasuh. T_T huwa!! 

p/s: mengh'update' blog sambil makan door gift kenduri tadi. Huahuahua!!


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com