Thursday, February 06, 2014

Resipi: Homemade Sushi


Oh my! Sushi King kat Kulim Landmark Central da tutup sudah.

So, teringin? Jom buat sendiri!

Bahan-bahan:
Beras (beras biasa je)
Seaweed (beli yang jenis jajan)
Timun jepun
Crabstick
Hot dog
Tuna (Ayam Brand punya)
Telur
Mayonis

Alatan yang perlu:
Sushi mat
Plastik jernih 



Cara penyediaan:
1. Mula-mula potong timun, hot dog bentuk panjang-panjang. Hot dog & crabstick rendam dalam aiq panas.

2. Kalau nak sedap & pelbagai sikit, potong timun & crabstick kecik-kecik + mayonis. Memang umphh!!

3. Telur pulak goreng nipis-nipis & potong kalau nak cantik.

 4. Nasi lepas masak, tunggu suam sikit. Campurkan dengan mayonis. Agak-agak la sekadar nak bagi perasa & nak bagi nasi melekat.


Proses:
1. Letak plastik jernih atas sushi mat. *sushi mat tak kotor, nanti boleh guna banyak-banyak kali

2. Bolehlah start menghias atas seaweed. Jangan letak nasi banyak-banyak pulak, nanti susah nak gulung. Bahan-bahan dalam tu pulak susun dekat hujung. Seaweed jenis ni keras, so time nak buat renjis-renjis air suam sikit nak bagi lembut.


3. Sushi ni nanti akan digulung dengan plastik. Simpan comei-comei dalam bekas. Simpan dalam peti ais sekejap. Nak bagi seaweed lembut & mesra dengan nasi. Baru la yummy!

4. Simpan kejap je dalam peti. Kalau nak makan, bolehlah potong & hidang. Paling best, every gulungan sushi ada corak & perisa yang berbeza!


Selamat Mencuba!

8 comments:

  1. Mcm sedap jer timah..x thu plak boleh pkai mayonis..:3

    ReplyDelete
    Replies
    1. alternatif sbb xguna beras khas..klu nak guna beras dia pun ade..

      Delete
  2. sedapnya..favourite fiza sushi ni..nak try nanti :) tq tim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Favourite timm jugk..ngeh3.
      Sharing is caring!

      Delete
  3. Nampak mcm simple je kan...boleh buat kat rumah ni....tp kena beli sushi mat tu dulu...

    ReplyDelete
  4. ah bestnya cik tim..boleh cuba ni...macma simple ajekan..salam hujung minggu ya..

    ReplyDelete
  5. alahai. ttiba nk buat sndiri
    thanks sharingresepi ni

    ReplyDelete
  6. Wah, menarik nie nanti nak try la

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com