Friday, June 06, 2014

Apa itu Sains Akuatik?


Memang ramai yang blur bila sebut Sains Akuatik. Kalau cakap Sains Marin mesti tau kan. Paling kelakar, ada famili yang tanya aku, aku ni study pasal cara orang bersukan akuatik tu ka? Aiyak..

Sains AKUATIK ni pembelajarannya lebih menyeluruh dengan segala kajian air di muka bumi ni. Maksudnya, kita belajar tentang laut, sungai, tasik, blablabla..

Kandungan kursus teras ni:
1. Aquaculture Management
2. Aquatic Instrumentation & Methodology
4. Aquatic Vertebrates
5. Biological Oceanography
6. Coastal Fisheries Management
9. Current Issues on Coastal Biomonitoring
11. Limnology
14. Physical Oceanography
15. Remote Sensing & GIS

Sumber : FSTS website

Kesemua kandungan kursus ni kita akan belajar dalam masa 6 semester, atau 3 tahun. Kalau adik-adik*cewah! akak sangat nak tengok lebih terperinci cara pembelajaran atau apa yang selalu kami buat, bolahlah godek-godek entry dalam blog ni. 

Sebab kalau aku rajin mengupdate, aku sentiasa cerita fieldtrip atau pembelajaran dalam makmal.

Kalau malas nak cari, meh aku masukkan balik link dolu-dolu.*malulah baca balik entry dulu..kuikuikui


Link banyak sangat, korek-koreklah blog ni ya..

Selamat memilih jurusan degree & good luck!

8 comments:

  1. Lepas ni banyaklah pengetahuan pasal akuatik ni. hehe, semoga sukses dalam pembelajaran.

    ReplyDelete
  2. Ooooo camtu yea..kita pun baru tau cik tim...

    ReplyDelete
  3. salam. ooo..baru tahu huuuu..thanks share, sy pun tak tahu apa pasal sains akuatik ni :D

    ReplyDelete
  4. good luck sis... thumbs up! buka mata orang ramai tentang kos ni :D

    amal singgah sini.. moga tuan blog dimurahkan rezekii.. aamiiin

    ReplyDelete
  5. uik.. itu macam ka.. hee.. teman pun baru tau.. tq share menda ni yea..

    ReplyDelete
  6. hebat tu... hope dpt score yg giler2 nnt.. ;-)

    ReplyDelete
  7. Susah gak course ni.all the Timm!

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com