Saturday, September 06, 2014

Sakit Hati


Memasak?
Memasak ni sebenarnya sangat simple. Campak-campak, tumis-tumis dah jadi makanan. Senang kan? Dah hidup 22 tahun*selagi belum birthday, im sweet 22..hehe baru tau memasak ni sangatlah senang. Betul tak? Kalau setakat masakan simple macam telur goreng ke, maggi ke, budak kecik pun pandai kan..
Tetapi..
Tau tak benda apa yang susah tentang memasak ni? 
M-E-N-G-E-M-A-S
Betul tak? Sebab tu mak cakap kerja rumah sentiasa tak pernah habis. Sebab sebelum masak kena sediakan bahan, confirm sinki dah penuh dengan pisau, mangkuk, papan pemotong. Waktu memasak pulak minyak ke, kuah ke tumpah atau mercik di dapur. Dah selesai masak, kuali dengan periuk pulak nak kena cuci.

Prinsip mak aku kalau masuk dapur, macam mana kita masuk dapur tu, macam tulah jugak akhirnya kalau kita nak keluar dari dapur. Seriusly my mum is so cerewet bab mengemas! 

Anda dirumah pulak macamana?

Apabila dapur dah kemas, sinki dah bersih, segala mak nenek dah cuci dan lap, dapur berkilat. Maka, dengan suka dan senang hatinya naiklah atas rumah, masuk bilik. Seronok tengok cerita best kat tv. Sambil-sambil online blogwalking, bertweet-tweet.

Tiba-tiba..
 Turun dapur balik, Ya Allah! What the..

I am so annoying with the situation. What about you?
And this is not the 1st time happen, but most of the time!

Then..
My mum will nagging to me all the entire day..

Don't worry mum, im pissed not because of you. I know you always want the best. Well, this is your house right..

9 comments:

  1. saya bagaikan anak dara sunti ketika dirumah.......tolong mak memasak dan mengemas adalah hobi saya..haahaaa..poyo betul diriku ini...


    hai..first time here!

    ReplyDelete
  2. part memasak ni memang banyak dugaan cik tim..banyak steps kena follow. Sebelum dan selepas. part mengemas tu memang ramai yang malas..he..he

    ReplyDelete
  3. Betul la kata mak tu. Mcm mane keadaan dapur sblm kita start mmsk, mcm tu la bila kita dh selesai mmsk. Cikla pn mcm tu... Suka sentiasa kemas. He he.. Sedap mata mmdng.. Xdelah serabut oral.... Kih3

    ReplyDelete
  4. annoying juga bila tgk dapur bersepah bila kakak2 sha msk, xreti nak kemas balik, kdg marah juga siap ajar lagi..aduhai..bab mengemas ni agak mls skit..tp klu sha buat then sha kemas..ahh tu brulah kan...hihih

    follow awak

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh follow! im sooo adored ur blog..hehe..

      Delete
  5. mak selalu tukang masak,akak tukang kemas..sebab air tangan Mak lagi sedap..da try tiru sebijik-sebijok pun tak jadi.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu mmg xdpt disangkal lagi..tau xpa..huhu..

      Delete
  6. Zumal rasa malas nak mengemas lepas masak. Rasa macam bertimbun je barang nak basuh. Hehe ^_^

    ReplyDelete
  7. salam. memang menyakitkan hati tuu..hoho

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com