Wednesday, October 08, 2014

Kejadian Gerhana Bulan [8 Gambar]


Dengan menggunakan canon IXUS 9515 compact camera, beberapa gambar kejadian gerhana bulan ini sahaja yang aku dapat. Maaf jika gambar yang dipaparkan tidak menampakkan ciri-ciri jurugambar profesional. Hahaha!
Aku mula mengambil gambar kira-kira pukul 8pm sejurus selepas Maaf Jika Aku Tak Sempurna tamat. Gambar terakhir adalah pukul 10:30pm. Aku tak larat nak menunggu kerana awan gelap mula menutup bulan.

Dua fenomena angkasa malam ini selain gerhana bulan berdarah

Malam ini bukan sahaja bakal menyaksikan kejadian gerhana bulan penuh berwarna merah, malah terdapat dua lagi fenomena lain yang diramal berlaku, iaitu penampakan Uranus dan juga selenelion.

Fenomena gerhana bulan merah yang turut dikenali sebagai 'Gerhana Bulan Berdarah' terjadi apabila kedudukan Bumi terletak pada kedudukan sejajar di antara Matahari dan Bulan.

Bayang Bumi yang menutupi permukaan Bulan itulah yang menghasilkan bias berwarna merah seakan warna darah.

Kali terakhir fenomena ini berlaku adalah pada 15 April tahun ini.

Selain fenomena bulan berdarah, satu lagi fenomena di mana planet Uranus boleh dilihat dengan mata kasar bakal berlaku malam ini, lapor TribunJogja.com.

Terdapat dua faktor yang membolehkan penampakan planet tersebut, iaitu jaraknya yang dekat dengan Bumi, serta keadaan gerhana itu sendiri.

Seorang sumber astrologi Indonesia menyatakan bahawa Uranus dijangka dapat dilihat sebagai sebuah titik kecil yang menyerupai bintang dengan cahaya samar bermagnitud +5.

Namun, detik tersebut agak singkat dan mereka yang terlatih sahaja berpeluang mengesannya di dada langit.

Oleh kerana cahayanya samar, Uranus hanya dapat dikesan dengan mata kasar pada saat gerhana terjadi sepenuhnya.

Sebelum atau selepas detik itu, kelibat planet ketujuh dalam sistem cakerawala itu akan pudar dan menghilang.

Fenomena selenelion pula merujuk kepada kejadian kedua-dua Matahari dan bulan gerhana yang dapat dilihat serentak. Ia hanya boleh terjadi pada detik sebelum matahari terbit atau terbenam.

Secara ringkasnya, ia adalah fenomena apabila dua objek langit terpisah 180 darjah dari sudut pandang manusia di Bumi.

Pada waktu senja nanti, selenelion yang terjadi melibatkan Bulan dan Matahari. Ini bermakna Matahari akan disaksikan tepat di ufuk barat manakala Bulan pula di ufuk timur.

Sumber: Astro Awani

p/s: ada sesiapa yang sempat tengok tadi?

13 comments:

  1. tak nampak pulak warna darah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. timm pun xnmpak..agaknya kna guna teleskop baru nmpk kot..

      Delete
  2. subhanallah. cik fafa tak sempat tengok pun..

    ReplyDelete
  3. Thanks cik timm

    tak sempat tengok


    ReplyDelete
  4. Replies
    1. timm siap berangan lagi sambil tgk..ngee..

      Delete
  5. Salam singgah..saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog
    saya balik :)
    http://seronoknyermelukis.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Masa tu kat Perlis berawan, sayang sangat tak nampak bulan ^_^

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com