Tuesday, October 14, 2014

Resipi: Kek Coklat Moist gilerr


kek coklat simple, sedap
Bahan-bahannya:
Untuk resipi ini, semuanya menggunakan sukatan cawan, 1 cawan=250ml.
kek coklat moist
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula
1 ketul mentega (250gm)
5 biji telur
2 cawan susu cair (500ml)*nak sedap guna susu perisa coklat
3 camca air panas
1 camca soda bikarbonat
*tepung gandum + serbuk koko + soda bikarbonat ayak sekali.

Cara-caranya:
kek coklat moist simple
1. Mentega + gula pukul sehingga gebu.

2. Masukkan telur satu persatu, dan pukul sebati sampai creamy.

3. Masukkan campuran tepung yang dah diayak berselang seli dengan susu cair sampai habis.

4. Akhir sekali masukkan air panas dan sebatikan.

5. Bolehlah masukkan ke dalam acuan yang kita suka, dalam cup comel ke, dalam tray ke. Bakar didalam ketuhar 180C selama 45 minit*depend on ketuhar memasing yer
kek coklat moist simple
Ini adalah resipi adik ipaq kakak aku. Kek ini perlu disimpan di dalam peti ais. Makan waktu panas rasa gebu-gebu, kalau makan waktu sejuk macam makan coklat cadbury*eh, sensitif pulak, ngee
Kek ini akan naik menbulat, dan apabila dah masak akan mengecut sedikit. Seriously, makan seketul pun sudah rasa kenyang, tapi aku bedal je berketul-ketul! Sebelum kek masak pun, aku punya meratah bekas-bekas yang melekat di spatula, sedap!

p/s: Selamat Mencuba! Tadi lunch try buat daging paprik, jadi! Siapa nak resipi angkat kaki..

21 comments:

  1. tengok nama pun dah terliuqqq habis. hehe

    ReplyDelete
  2. uisshhhhhh.......terliur......... =)

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. saya tau makan je.. hohoho.. :D

    ReplyDelete
  4. Wah terrornya dia...jealous kita tau..so melting...

    ReplyDelete
  5. proton iriz untuk cik tim..hadiah baking..

    ReplyDelete
  6. cedapnyer..nak resipi paprik..boleh? hehehhe..

    kathyrbain.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, dah siap suda entry nya..
      http://timmbill91.blogspot.com/2014/10/resipi-daging-paprik-simple.html
      slamt mncuba kak!

      Delete
  7. nice...tapi sy kurang minat sikit kalau kek coklat....tapi kalau coklat bar ke, memang hari2 ngap...hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. timm asalkan coklat semua ngap..hehe..

      Delete
  8. raya haji hari tu sis ada buat . sis kukus dulu pastu baru bakar dlm 10 min jer ...

    ReplyDelete
  9. Wah, teringin pula zumal nak buat kek... Ada siap gambar tu yang best boleh buat rujukan terperinci yer ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebb ada yg tnya mcamana teksturnyer..tu yg kna tnjuk satu2^^

      Delete
  10. wow nampak menarik dan sedap...nk try lah

    ReplyDelete
  11. Rajinnya membaking... sedap jer nampak. Pos sini sikit..

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com