Friday, December 05, 2014

Resipi: Kek Keju Japanese Cotton


Semalam buat, hari ini dah selamat tinggal habuk kek je ye. Alhamdulillah, resipi ini dicilok dari buku Kek Lazat: Langkah Demi Langkah dari Norzailina Nordin. Sepatutnya kek ni tak kurus melayang macam ni, aku mengurangkan semua bahannya kepada setengah adunan sebab takut tak menjadi. Bukan senang nak buat kek keju, sebab cara penyediaannya yang agak leceh. Jadi kalau nak dapat hasil yang lebih gebu dan normal macam kek di Secret Recipe, perlu menggandakan 2 times bahan-bahan ini tau.
Bahan A
125gm krim keju
25gm mentega
50ml susu segar
30gm tepung kek/superfine flour
10gm tepung jagung
3 biji kuning telur
1/2 sudu besar jus lemon

Bahan B
70gm gula kastor (ayak dulu ye..)
3 biji putih telur
1/4 sudu teh jus lemon

Cara-caranya:
1. Dengan menggunakan kaedah mangkuk diatas periuk air yang mendidih, campurkan mentega+krim cheese+susu dalam mangkuk tahan panas. Kacaulah sampai sebati dan tak berketul-ketul lagi. *Sambil tu, panaskan jugak oven tu dalam suhu 160C.

2.  Dah siap kacau-kacau tadi, biar kejap sampai sejuk.

3. Sementara menunggu adunan tadi sejuk, sediakan Bahan B dulu. Ini kerana mixer ada satu sahaja sebab telur putih ni sensitif dengan air ke, telur merah ke, senang cerita dia memerlukan mangkuk dan mixer yang bersih dari anasir-anasir luar ye. Mengada!
Pukul telur putih dengan jus lemon sampai berbuih halus. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan tinggi sampai jadi gebu-gebas. *aku tak dapat gebu-gebas pun, kesilapan teknikal dan disebabkan tangan kurang berseni Dah siap adunan meringue ni, ketepikan.

4. Adunan yang sejuk tadi campurkan dengan tepung superfine+tepung jagung yang dah diayak. Kacau sebati.

5. Masukkan pula telur merah dan jus lemon. Pukul sampai adunan rata.

6. Seterusnya, masukkan adunan Bahan B tadi, kaup balik guna spatula je tau. Kita nak kek gebu-gebas dan nak memerangkap udara dalam tu.

7. Sebelum tu, dengan menggunakan loyang tin jenis 'loose tin', gunakan kertas minyak untuk menyaluti loyang tin dibawah dan ditepi. Sambil balut, sambil sapukan mentega seluruh loyang. Jangan lupa dengan menggunakan aluminum foil, balutlah loyang tu sebab kita nak rendam loyang ni dalam air panas nanti.
8. Letak loyang dalam loyang yang besar sikit, isi air panas dalam paras 1/3. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.

9. Apabila kek dah masak, biarkan loyang dalam oven dalam 10 minit sebelum dikeluarkan.
Tara!!!
kek keju japanese cotton, kek keju simple
Dalam gambar diatas ada yang terlebih putih dan ada yang kuning sebab berlainan kamera semata-mata. Biasalah, camera murah, hehehe. Jadi, selamat mencuba!

p/s: Good Nite semua.. :)

13 comments:

  1. bestnya klu jadi jiran tim ni . dapat gak ngendeng sepotong dua ... hehehee

    ReplyDelete
  2. nampak sedaplaaa..nak buat tp leceh jd mls..hihi tahniahh berjaya buat

    ReplyDelete
  3. Uishh nmpk sdp sgt la timm..nak try buat juga

    ReplyDelete
  4. alahai sedapnya timm..
    thanks berkongai cara resepi.
    nk try la.in shaa Allah

    ReplyDelete
  5. wowww dapnyeee.. anis suke mkn kek.. hihi... tergodaaa

    ReplyDelete
  6. Timm..!! sedapnya. kek cheese mana yang tak sedap..

    ReplyDelete
  7. rajin timm. Kalau ahli keluarga ramai lagi best kan, mkn ramai2. Rasa berbaloi even penat.

    ReplyDelete
  8. Dh hbis, baru nk mnta sepotong....;-(

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com