Thursday, August 28, 2014

Harga tanah semakin mahal, akal?


Punya lama dok tengok blog ni, baru perasan, blog aku dah lebih dari 100 000 pageviews dah! Alhamdulillah, walaupun masih bebudak lagi usia blog ni. Entry tu main tibai ja kalau rajin. Senang cerita aku masih lagi mencari identiti atau niche blog aku ni.

BEREBUT TANAH?
Dalam drama melayu typically dalam rtm selalu cerita pasal penduduk kampung. Lepas tu. bila ada family yang meninggal mesti ada tinggalkan harta pusaka. Lepas tu, ada anak yang jahat nak bolot semua harta, yang baik nanti asyik kena halau la, kena fitnahlah..blablabla.. Last sekali barulah the hero or heroin dpt kekayaan yang sepatutnya dia deserve. Typically kan cerita melayu?

Tapi, macamana pulak kalau situasi di atas tu betul-betul kena batang hidung sendiri. Sebenarnya tak boleh buat main dengan hal tanah atau harta pusaka ni. Tambah-tambah yang tinggal di kampung. For surelah di kampung susah kita nak cari rumah yang buat pagar, ada tanda kawasan macam di  perumahan yang terancang.

Disebabkan inilah, macam-macam masalah akan timbul. Mungkin bagi orang lain masalah ni tak pernah wujud pun. Baguslah kalau macam tu..

Tapi kalau ada masalah?

Bayangkan satu hari, hampa tengah duduk syiok tengok tv, makan goreng pisang, minum kopi panas..tetiba ada pegawai tanah datang rumah. Dia cakap rumah yang anda tinggal selama ni rupanya atas tanah hak orang lain! Ha...agaknya apakah reaksi hampa masa tu? Sedangkan rumah dah buat sebanglo-banglo alamlah macam istana!

Alhamdulillah situasi ini bukanlah terjadi dalam hidup aku.

Tapi kan, yang peliknya..orang yang dah kena situasi atas tu aku tengok cool je macam tak ada masalah. Tak malu ke beranak pinak atas harta orang. Setahu aku, berdosa sekiranya kita ni makan harta orang lain. Tambah-tambah kalau harta itu anak yatim..

Daripada Abu Hurairah r.a berkata, sabda Rasulullah s.a.w, "Akan datang suatu zaman seseorang tidak mempedulikan dari mana ia mendapatkan harta, apakah dari sumber yang halal atau pun haram." H.R. an-Nasa'i

Sebagai manusia, kalau kita tahu kita salah, apa salahnya kalau minta maaf ke, buatlah apa saja untuk membetulkan kesilapan kita. Jangan jadi Bodoh Sombong. Kita hidup di dunia ni tak lama, memang kita kaya harta. Tapi, harta tu biarlah yang halal dan dari titik peluh sendiri. Nanti di kubur, malaikat tanya, nak jawab apa?

Jangan dibuat main, pesan aku senang je..sebelum kita nak membangunkan sesuatu kawasan dengan rumah ke, tanaman ke, ladang ke, silalah ukur betul-betul kawasan kita. Jangan memandai nampak je tanah kosong, tergedik-gedik nak buat rumahlah, apalah. Bila dah timbul masalah macam ni?

Bayangkan rumah banglo tu, bahagian dapur kawasan tanah orang lain, bahagian ruang tamu kawasan tanah orang lain, bahagian bilik tidur kawasan tanah orang lain???

Biar orang cakap kita berkira. Berkira untu menegakkan keadilan. Biar orang cakap kita bodoh. Asalkan kita tinggal di kawasan rumah kita sendiri. Jangan jadi orang pandai. Tapi tinggal di kawasan harta orang lain.

Sekian, terima kasih.
Renung-renungkan dan selamat beramal.
Read More

Monday, August 25, 2014

Berakhir Penantianku


Akhirnya, bulan November bakal menyaksikan konvokesyen UNIMAS yang ke-18.
Dah berkurun tunggu surat dari UNIMAS, naik berjanggut. Sampai surat dah jadi kedut+kemeklah baru sampai semalam.

Walaupun seronok nak konvo, banyak perkara yang perlu diselesaikan. Kusut kepala, selagi aku tak dapat surat, tak dapat homestay, tak dapat kenderaan untuk konvokesyen ni, jangan harap aku nak update blog. 
Alhamdulillah walaupun konvokesyen jauh nun di Sarawak, family tetap nak mai jugak. Terharunya, walaupun tak semua yang dapat pi. Mak, ijazah ni hadiah untuk mak. Terima kasih sebab sanggup bersusah-payah untuk maksu yang nak belajaq sampai degree ni mak..
Pasaipa sidang aku yang terakhir! Ni yang tak seronok ni. Awatlah tiba-tiba jadi hari ke-3, sidang terakhir. Sebelum ni sidang 2 hari ja. Pertama kali kot ada sampai 3 hari.
 
Terharu pulak sampai nak tergaru. Stress duduk jauh sampai excited nak graduate macam cerita [ini]. Tapi, kena ingat habis saja konvokesyen ni, tanggungjawab lagi besar. Dah tak boleh duduk senang lenang di rumah. Kena K.E.R.J.A.! Ingat ya adik-adik, KERJA!!
Read More

Sunday, August 24, 2014

Tahniah!


Sekalung jutaan tahniah kepada adik-adik junior Batch-8 Palapes Udara UNIMAS yang telah ditauliahkan semalam, 23 Ogos 2014.
Tahniah sebab dah naik pangkat dari pegawai kadet kepada Leftenan Muda PSSTUDM. Kepada yang dah habis study, nanti kita berkonvo bersama-samalah pada bulan November ni. Kepada yang belum, teruskanlah perjuangan anda untuk mengejar segulung ijazah pulak.
Sekurang-kurangnya nanti yang masih sambung tu dapatlah tolong jurulatih a.k.a juruletih dekat pejabat di Kolej Kenanga tu. Lagipun geng kami ni ramai yang dah habis. Tak dapat dah nak menolong kalau ada event atau latihan.

Nak tengok pentauliahan aku tahun lepas? Bolehlah ke [sini].

Sumber gambar: Vice Canselor UNIMAS*tq sir, pinjam gambaq sat
Read More

Friday, August 22, 2014

Perubahan


Kemalasan untuk mengupdate blog mula bermaharajalela. Sebelum tu, Al-Fatihah dan takziah kepada mangsa MH17 yang dibawa pulang pagi tadi. Paling sedih gambaq anak kecik co-pilot yang kiut-miut tu dengan anak lelaki pramugara 10 tahun tu. Meruntun jiwa tengok depa..

PERUBAHAN

Apa maksud perubahan dalam konteks hidup aku sekarang ni?

Aku sekarang dah rajin masuk dapur. Rasa pelik dan semacam kalau dapur tu tak berasap. Dari tak reti nak bersiang udang dan ikan, sekarang dah reti. Siap buat asam pedas lagi. HOHOHO! *Beri tepukan pada diri sendiri.

Mata aku sekarang pantang tengok dapur bersepah. Dulu selamba je, tapi sejak-sejak duduk rumah sewa dulu, mata berbulu kalau tengok pinggan mangkuk yang dah dicuci berlunggok dalam sink. Ni semua gara-gara aku kerja clearner lah ni. Dah melekat perangai tu sampai sekarang. Aduhai..

Salah satu perubahan yang positif dan InSyaAllah akan aku istiqamah sampai bila-bila adalah..
aku dah mula pakai tudung yang labuhnya bawah dari paras dada..
aku dah mula pakai stokin..
aku dah mula pakai baju bawah dari paras sepatutnya..

Ya Allah, susah nak kekalkan pakai macam ni. Bermacam-macam cabaran sebenarnya..

Tapi kan, setiap kali aku sarungkan baju macam ni, automatik perangai berubah nak jadi yang lebih baik. 

Ya Allah, susahnya nak jadi muslimah sejati ni..

Kekadang bukan nak berubah sampai jadi macam ustazah tu hah! Tapi cukup sekadar mengikut syariat wanita muslimah yang sepatutnya.

Kekadang kalau aku teringat balik zaman jahilliah dulu, lagi aku rasa malu. Aku macam berfikir 'dah lar aku ni teruk, lepas tu nak pakai macam muslimah-muslimah ni. huh! macam tak sesuai ja. macam merosakkan imej muslimah pulak'. 

Untuk permulaan, aku langsung tak beli pun baju-baju muslimah yang banyak dijual tu. Cukup sekadar kardigan panjang untuk tutup baju t-shirt kat dalam. Nasib baik jeans yang aku ada tak terlalu ketat. Yang ada satu dua tu nanti sekadar pakai dekat dalam kain atau dalam rumah sajalah..
Kuatkan lah hati ni..

Aku pasti Boleyh!!
Read More

Monday, August 18, 2014

Day 3: Sabak Bernam


10 Ogos 2014, Ahad
Hari ketiga di Lembah Beringin, ada open house. Bukan open house, open "surau" di kawasan perumahan sini. Pakat-pakat masak di rumah dan berkongsi beramai-ramai di surau. Ala-ala potluck lah ni ceritanya..
lembah beringin
Dahsyat oih, macam-macam ada, ada mee kari, kambing bakaq, sate, lemang, nasi impit, ais kacang, blablabla. Memang kekenyangan, tapi kena simpan sikit kawasan dalam perut untuk sumbat mee udang famous sat lagi. Sepatutnya malam ni kami dah balik, disebabkan ketiadaan tiket, kami stay lagi sehari disini. Dapatlah tolong apa yang patut untuk hari ni.

Sekejap ja kami disini, selepas Zohor kami bertolak ke Sabah Bernam untuk melawat anak saudara di SBPI Sabak Bernam. Dengan menggunakan laluan kampung, memang adventure gila macam naik roller coaster! Memang mata disajikan dengan penorama yang sangat mendamaikan hati..
mee udang, pantai bno
Inilah mee udang spesel yang famous di Pantai B.N.O ni. B.N.O? Bagan Nakhoda Omar maksudnya. Waktu kami ke sini, air tengah pasang besaq. Memang tak nampak langsung pantai! Mee udang sini memang sangat dahsyat, tak payah nak memukat udang, korek mee jumpa udang, korek mee jumpa udang. Lagi satu, udang dia memang tak hanyir! The best of mee udang i've ever had! Kalau order menu lain pun semua dia lempaq udang dalam tu. Rugi kalau orang yang alergik udang, rugi-rugi-rugi. Licin pinggan, jom menikmati angin pantai kat sini.
air pasang, pantai bno, pantai
pantai bno, pantai, sabak bernam
Air pasang sampai kami yang berdiri tepi pun kena air, ombak tersangatlah kuat. Ikan belacak pulak bersidai bermaia-ramai atas batu. Besaq-besaq pulak tu, dah macam cicak aku tengok!

Selain tu, di sepanjang pantai ni ada banyak gerai menjual makanan kunyah-kunyah. Paling terkezut, jeruk pak ali pun ada. Puas bersantai di sini, baru ke SBPI kira-kira 3km dari sini.
sabak bernam
Lawaknya, kami menunggu budak bertuah ni punyalah lama! Sampai panggilan ke-5 baru nak turun bawah. Tidoq ghupanya! Aduhai, anak lelaki bujang seorang ni. Kesian ada kelas tambahan pagi tadi ceritanya..

Dalam pukul 5:30pm lebih macam tu, kami pun beransur balik. Nasib baik lepas habis kami meronda baru nak hujan. Hujan rahmat~


p/s: Cantik Selangor ni, walaupun banyak pembangunan kat negeri ni, masih jugak ada tempat yang masih mengekalkan suasana kampung!
Read More

Friday, August 15, 2014

Resipi: Puding Jagung


Bahan-bahannya:
1 cawan tepung kastard
1 tin susu cair (400ml)
1 cawan gula pasir
2 sudu makan marjerin/mentega
1 cawan air
1 tin jagung
*cawan yang digunakan berisipadu 250ml

Cara-caranya:
1. Masukkan susu cair dan tepung kastard. Kacau supaya tepung kastard tak berketul.
2. Tapiskan adunan tadi sebelum pindahkan ke dalam periuk.
3. Dengan menggunakan api yang perlahan, masukkan gula pasir, mentega, air dan jagung.
4. Kacaulah sampai tercabut tangan tu sebab makin lama adunan tu akan jadi keras dan likat!
5. Kalau adunan makin likat dan berkilat, kira dah masaklah tepung tu.
6. Bolehlah pindahkan adunan tadi kedalam talam atau bekas atau apa-apa je yang sesuai untuk keraskan dia. Kalau nak sedap, bekas tu sapukan dulu dengan mentega.


Selamat Mencuba!

p/s: Dalam masa sehari terus habis..
Read More

Thursday, August 14, 2014

Day 2: Walimahfadilaisyah


Sambungan cerita dari [sini] & [sini]

9 Ogos 2014, Sabtu
Tujuan utama untuk ke sana semata-mata untuk menghadiri kenduri kahwin keluarga di Shah Alam. Disebabkan aku anak bongsu, anak sepupu yang nak kahwin pun sama umuq. Takpa, jodoh pertemuan di tangan Tuhan, ye dok..

Selepas Zohor, kami bertolak dari rumah kakak di Lembah Beringin, Hulu Selangor ke Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong. Memang agak senang nak cari lokasi masjid ni berbekalkan peta di kad undangan. Terkezut tengok betapa besaqnya masjid ni..
Sumber: google
Akad nikah pada pukul 11am, dan kenduri pulak bermula pukul 12pm. Kiranya kami agak lambatlah, banyak jugak lauk dah habis. Tak kisah sangat pun, datang kenduri sebab kami berbesar hati, keluarga depa mai beraya dekat rumah dan bagi kad undangan sendiri.

Selepas memberatkan perut dan solat Zohor, barulah syiok nak bergambaq sebab dah tak ramai orang.
Kami bersama pengantin!
Inilah bos aku dulu, Kak Malia merangkap sepupu sendiri. Bos waktu aku kerja [ini].
Parents pengantin perempuan, Kak Linda nilah sepupu kami
Bersama Diana Amir





Macamana boleh terjumpa dengan Diana Amir? Sebenarnya pengantin lelaki ada kembar, Habib+Fadil. Habib tu suami Diana Amir, Fadil pulak dah selamat menjadi suami kepada Aisyah. Itulah ceritanya..

Alhamdulillah, dapat jugak kami datang kenduri yang jauh nun di Shah Alam sana. Famili kami mula rapat pun sebab bermula dari Kak Ayu, Abang Cik + aku pernah bekerja di Salun Kecantikan depa. Selepas sebulan lebih kerja membuang resdung orang, aku tukaq kerja di Kiddies Ride pulak.

Kalau nak cerita bab family ni banyak lagi cerita sebaliknya masa zaman dulu-dulu. Sebab tu orang cakap silaturrahim keluarga ni penting. Lagi satu, kadang-kadang kalau kita pernah buat tak elok dengan orang, one day, tengok-tengok rupanya famili sendiri. Jangan buat main.. Mak sentiasa pesan, 'Sentiasa Buat Baik Dengan Sesiapa Pun!'


Kepada Aisyah, Selamat Pengantin Baru! Semoga rumahtangga yang dibina mendapat berkat dan rahmat dariNya. Sentiasalah beristiqamah untuk menjadi wanita di sisi suami walau dikeadaan susah & senang. Semoga berbahagia till Jannah!


p/s: Terharu sungguh Kak Linda bila tau kami sanggup mai naik train..hehe..

Day 1
Day 3
Read More

Wednesday, August 13, 2014

Day 1: Jejak Warisan Ipoh


Cerita dari entry [ini]. Cerita perjalanan ni sangatlah panjang dan akan bersambung-sambung. Kalau hampa sanggup baca, silakan dan dialu-alukan..

8 Ogos 2014, Jumaat
Perjalanan dengan KTM lambat dalam 5 minit. Awal pagi Kak Yu yang hantarkan kami di stesyen KTM Bukit Mertajam. Agak pening sebab dapat tempat berlawanan dengan kepala keretapi. Nak elakkan pening+mabuk, kami lepak di cafe. Nasib baik koc sebelah cafe je..
Kami dah bawa bekal sandwich sardin dengan corn flake lebihan raya. Memang lepak di cafe sampai ke Ipoh! Lagi syiok duduk sini, dapat tengok pemandangan luas! Kami memang blur sebab sekarang ni KTM dah ada laluan baru. Dah tak macam dulu lagi!
Beberapa pemandangan yang menarik di sepanjang perjalanan
Kami sampai di Ipoh awal dalam 15 minit dari masa yang ditetapkan, cuaca pun tak panas sangat. Tiket ETS pulak pukul 3pm. Apa lagi, nasib baik kami pakai beg galas, terus berjalan-jalan cari Pusat Penerangan Pelancong.
Keluar dari stesyen keretapi pun dah jumpa binaan bangunan zaman dolu-dolu. Dah macam masuk mesin masa Doraemon pulak. Rasa macam masuk dalam buku teks sejarah pun ada jugak^^
Dengan berbekalkan google map dari phone dengan peta, dapatlah kami pusing-pusing di Jejak Warisan Ipoh! Pertama kali rasa macam pelancong luaq negara yang bawak beg besaq-besaq berjalan pegang peta. Secara tak sengaja jumpa beberapa street art di sini.
Perut lapaq, pusing punya pusing tak kan nak makan Old Town White Coffee je, rugilah macam tu.
Inilah speciality di Ipoh, mee rojak dan cendol special punya di Cendol Padang Ipoh, bangunan senerai dengan OTWC. Memang 2 thumbs up! Cendol dia santan tak muak, ada aiskrim, kacang merah, pulut, jagung, blabla.. Mee rojak dia pulak sekali tengok macam pasembor aka pasemboq penang pulak, cuma dia tambah mee dan telur mata. Pedas dan memang masuk dengan cendol!
Pukul 2pm dah patah balik ke stesyen keretapi untuk naik ETS pulak. Nampaknya ada masalah, jadi ETS dari Ipoh ni akan berhenti di stesyen terakhir di Tanjung Malim. Lega, nasib baik. Agak kecoh sebab ada yang nak ke Rawang, KL Sentral. Jadi, pihak KTM akan sediakan bas untuk penumpang yang ingin ke sana. Kesiannya depa, nasib kurang baik..
 
ETS sampai memang tepat pada masanya walaupun ada masalah. Koc yang kami duduk memang ada cafe, fuyoh! Ala-ala Running Man! Siap ada tv, pramugari & pramugara. Dalam tv tu pun ada tunjuk kelajuan ETS. Laju tapi tak bising, smooth je.. Kami duduk di cafe je sambil tengok pemandangan luar yang cantik!
video

Dalam masa sejam saja, kami dah sampai Tanjung Malim. Orang sesak sebab pakat-pakat dikumpulkan untuk naik bas ke destinasi masing-masing. Kami cuma tunggu kakak sulung untuk ambil kami. Sambil menunggu, kami beli tiket untuk balik. Terpaksa balik hari Isnin sebab tiket hari Ahad dah habis..

Berakhir adventure hari pertama..

Read More

Wednesday, August 06, 2014

Wordless Wednesday @16

Read More

Tuesday, August 05, 2014

Giveaway #CikMielaBukaKedai




Assalamulaikum. Giveaway ini dibawakan oleh Cik Miela sempena pembukaan kedai Ladya Shops


Hadiah:
1x Long dress
1 x Long Tee
1 x Toup RM10
30 x mystery gift untuk 30 peserta pertama
Gambar hadiah:


Klik sini untuk join
Read More

Monday, August 04, 2014

CPUV Nuffnang ke-20-->22


Terima kasih Nuffnang oih, macam tau-tau aku still duk tanam anggur di rumah. Dah masuk income sikit-sikit.

Masuk sekali 3 pulak tu, Mayfair Bodyline & B.liv Brand Visibility.

Tapi tadi nampak iklan Sony XperiaZ2, nanti depa updatelah tu..

Alhamdulillah!

p/s: Pening fikir nak beli motor apa? Nak kerja mana?
Read More

Aku Nak Lari Dari Rumah!


Amboi, over sungguh tajuk diatas!

Bukan nak lari pun, naik keretapi ke Tanjung Malim. Konon nak travel backpacker dengan abang hujung minggu ni.
Nak travel ni semata-mata nak try naik ETS (electric train service). Balik semenanjung baru aku tau apa benda menatang ni. Tu pun abang yang cerita. Tiketnya dah dibeli pun. Rupanya stesyen keretapi Bukit Mertajam sudah pun dipindahkan ke lokasi yang baru. Maksudnya, segala memori aku naik keretapi zaman matrik dulu tinggal kenangan sahaja T__T

Mengikut jadual perjalanan nanti, 
Jumaat, 8 Ogos 2014
Ekspress Rakyat: Bukit Mertajam-Ipoh, 8:20pg
ETS: Ipoh-Tanjung Malim, 3:00pm

Sebenarnya boleh saja naik KTM terus ke Tanjung Malim. Nama pun nak travel, sengaja nak try naik ETS. Hohoho!*excited sangat sebab selalu naik flight ja..

Sebenarnya tujuan asal adalah semata-mata untuk menghadiri majlis perkahwinan family di Shah Alam hari Sabtu. Jadi, kami ke Tanjung Malim untuk stay rumah kakak sulung di Lembah Beringin. Alang-alang nak naik keretapi, dapatlah rasa nak travel yang adventure sikit!

p/s: doakan segalanya selamat..ramai sungguh minggu ni orang bertunang + berkahwin. Tahniah semua!
Read More

Sunday, August 03, 2014

Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia



Klik Banner Untuk Join

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Alhamdulillah... setelah sebulan lebih perancangan, akhirnya dapat juga saya lancarkan buat julung kalinya Mega Giveaway 2014.

Give Away ini adalah sempena bulan kelahiran saya dan anak merdeka Faiqah iaitu pada tanggal 31 Ogos. Mega Give Away ini dianjurkan oleh pemilik blog ini dan ditaja oleh ramai blogger untuk mencari ramai pemenang.

Mega Give Away ini ditaja oleh:

Tempoh:
03 Ogos 2014 hingga 16 September 2014 [23:59PM]

Hadiah:
Cash RM30
Cash RM20
Cash RM20
1 Naskah al-Quran
Buku terbitan Ana Muslim
Buku Agama x 1 Pemenang
Kain Ela 2Meter Warna Plain
Wallet Sophie Paris
Wallet
Widescreen Sticker
Voucher RM5 untuk barang preorder di Cayesha
Brooch
2 Car Perfume
Keychain Sarawak
EXO-M Postcard
Bookmark dan Keychain
Topup RM10 x 2
Topup RM10 x 2
Topup RM10 x 2
Topup RM10 x 1
Topup RM5 x 1
Topup RM5 x 1
Topup RM5 x 1
Topup RM5 x 1
Topup RM5 x 2
Topup RM5 x 2
Header Blog x 2
Watermark x 5
Review Blog x 2
Hadiah Misteri x 2

p/s: Silalah join ramai-ramai yer. Pertama kali aku jadi sponsor dalam giveaway blogger ni. Terima kasih bebanyak kepada akak Maria Firdz untuk peluang ni!
Read More

Friday, August 01, 2014

Top Commentator Julai 2014


Tahniah kepada 10 pengomen tegar bulan Julai lepas.

Terima kasih kepada anda semua!


Tak rugi terjah depa semua ni, semua tak sombong..

p/s: Raya ke-5, duduk rumah jer semata-mata. Semalam je ke rumah kawan beraya..
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com