Thursday, November 12, 2015

Review: Activa Miracle White Black Peel-Off Mask with Oak Charcoal

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua!

Jom berfacial sendiri dengan Activa Miracle White Black Peel-off Mask. Kekadang kita ni sentiasa busy dengan kerja, secara tak langsung muka akan terabai sebab malas nak kelebek muka. Balik rumah terus rasa nak tidur je.

Lepas tu, muka mula protes dengan naik bintik-bintik, aduhai. Disebabkan hari ini cuti, sebelum balik singgah Watsons dulu cari facial mask dengan peel off mask yang warna hitam.

Jumpa satu produk yang best untuk dicuba, iaitu ACTIVA!

Memang best, rasa segar dan tegang ja muka. Cuma memang tak dapat bercakaplah semasa memakai mask ni. Segala mak nenek atas muka ni licin kena tarik dengan mask ni. Syiok pakai warna hitam ni sebab senang kita nak detect benda yang keluar dari muka. 

The best things about this product are:
1. Membuang toksin.
2. Membuang liang-liang roma yang tersumbat.
3. Mencerahkan kulit muka.
4. Memberi nutrisi kepada kulit.
5. Paling penting! Meremajakan kulit!

Bagaimana untuk mendapatkannya?
Di Watson ada, Guardian pun ada, senang cerita semua tempat macam tu semua ada di mall kan. Dengan RM15.90 dapat dua sekali, mask charcoal yang warna hitam tu + white mask. Nanti aku review yang white mask tu pulak ye..

Stay tuned

Da.. 
Read More

Tuesday, November 03, 2015

Festival Light & Motion Putrajaya 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua! Dalam kesibukan bekerja sempat lagi aku ke Festival Lampu 2015 bertempat di Putrajaya. 
#lampu2015
Hari pertama semuanya adalah percuma! Memang sangatlah ramai. Selalunya kawasan Putrajaya ni sunyi je, tapi malam tu sangatlah crowded walaupun kami ke sana agak lewat disebabkan tersesat -_-"

Sampai sana, aku serius terpukau dengan projektor di Istana Kehakiman. Sangat superb dan kreatif! Kalau nak tengok macamana bestnya, boleh ke fb Perbadanan Putrajaya.
Memang salute dengan orang yang berjaya buat Istana Kehakiman ni macam hidup. Sambil-sambil berjalan, ada banyak arca-arca cahaya. Macam masuk dalam fakulti seni di UNIMAS dulu pulak. 
Lampu205, putrajaya
Lepas tu, ada pulak abang lampu dari #teamelmalaysia dengan baju ala-ala michael jackson kot. 
Lampu2015, putrajaya
Abang api pun ada, tapi elok kami nak tengok, depa pun dah habis show. Kereta comel elektrik pun ada, kena bayar kalau nak naik. Taman depan masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin pun dah meriah dengan lampu dan arca ais. Buskers pun ada, sangatlah sedap suara abang tu. Tapi tak tau pulak buskers tu nama apa. 
Lampu2015, putrajaya

Balik pun memang lewat. Terima kasih skuad ye, walaupun main terjah gitu je. Nasib baik aku kerja shif pagi, dapat pi.

P.s. serius nak pi tahun depan kalaulah aku still kerja kl lagi hah..
Read More

Friday, October 09, 2015

Officially 24 yo!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selalu suka peram entry kan. Alhamdulillah 29 September lepas, genaplah umur aku 24 tahun.
Baru nak feeling-feeling sedih sebab sorang-sorang di KL, malam tu dah teruk aku dikerjakan dengan staf-staf ni.
Kejam gila, aku sangkakan air mop dalam kedai je. Jenuh la tukar baju. Dah bawak baju spare dah sebab dah tau agenda depa ni. Tapi, paling aku tak expect, keluar je dari bangunan nak ke LRT, teruk aku kena dengan telur & tepung. Memang speeechless!
Maka, baliklah dengan LRT bertepung dan bertelur. Masuk LRT adalah budak-budak Nandos dari tempat lain. Semuanya suka betul tengok manager kena macam tu ye..
Terima kasihlah sebab made my day. Orang sedih sebab duduk perantauan. 

Untuk azam aku pada umur 24 tahun, benda yang aku nak kecapi adalah;
1. Kerja tetap, alhamdulillah sekarang dah dapat! Cuma kena tunggu conformation.
2. Braces, rasa nak pakai. Sebab? Baru seminggu lepas aku ke klinik gigi sebab gusi membengkak. Masalahnya bila aturan gigi kita tak teratur, nak berus gigi pun susah. 
3. Kenderaan sendiri, cukuplah dengan motosikal. Lesen kereta belum ada lagi. Bila nak amik pun tak tau..

P.s. mak, terima kasih sebab susah payah lahirkan maksu di dunia ni. Tanpa mak, siapalah saya 😀
Read More

Sunday, October 04, 2015

Mini Reunion bersama Pengantin Baru

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Seronok dapat berjumpa kawan lama. Tambah pulak, secara diam-diam classmate dua orang ni menyulam kasih senyap-senyap tetiba terus kahwin!
Sweet kan?
Paling kelakar, part nak cari hadiah untuk pengantin baru. Pusing punya pusing Berjaya Times Square, tau tak benda apa yang dibeli? "FIRST AID KID"

Siapa cakap benda ni tak penting. Lagi penting tau, sepatutnya dalam setiap rumah kena ada satu. Tapi memang ni hadiah kahwin paling rare! Tapi berguna tau..

Dapatlah berjumpa dengan 3 orang coursemate zaman matrikulasi Peghlih*perlis dulu. Pastinya kami berempat adalah orang Kedah. Seronok jumpa orang kampung di KL.
Disebabkan tak pi kenduri depa, kali ni kami belanja pengantin baru ni habis-habisan. Makan-makan & enjoy sampai kekenyangan. Alang-alang aku ada staff meal punya kad, jomlah makan Nandos! Kita lanje.. ☺
Sampai terduduk kenyang. Masing-masing pun blur sebab tak biasa dengan Times Square, jenuhlah dok baca peta macam dalam Running Man. 
Pastu Din pulak belanja kami main bowling. Kiranya dah dua kali aku main bowling sini. Hari tu datang sini untuk Assistant Patraos Day Out. Kelakar, asyik masuk longkang. Nasib baik orang yang main sebelah kanan & kiri kami pun lebih kurang je.. 

Lepas tu, pusing-pusing Times Square, memang seronok cuci mata sini. Semua barang dia mampu milik, kiranya harga dia semua berpatutan! Memang satu tempat yang menarik kalau nak shopping! Bahaya keluar time ada gaji ni. 

Dulu semua macam budak-budak. Mengadap buku 24jam, student matrikulasi pulak. Sekarang masing-masing ada kerjaya, bina rumah tangga. Tak terlambat lagi kot untuk ucap, 
Selamat Pengantin Baru kepada Hanim & Izham

P.s. InsyaAllah jumpa lagi nanti ya..
Read More

Tuesday, September 22, 2015

Tips Menghilangkan Kulit Gatal

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dah sebulan aku di KL. Sebulan jugak aku menderita gatal-gatal seluruh badan. Sampai sekarang aku tak tahu punca sebenar.

Seumur hidup aku, tak pernah pulak ada sejarah pantang pape. Pantang nampak ada la, asyik bedal apa yang ada depan mata.

Mula-mula ingatkan sebab pepijat atau hama ditilam. Biasalah rumah sewa kan..
Jadi setiap minggu aku jemur tilam dengan bantal, sarung bantal dengan cadar rendam dalam air panas, lepas tu sanitize dengan Dettol pulak. 

Gatal still ada lagi, merenyam-renyam satu badan. Punyalah garu sampai luka dan berparut.
Nak jumpa doktor, malas. Bukannya beliau dapat detect aku alergik benda apa. Bertanya la pulak dengan #bloggerutara ni. Masing-masing mak budak kan, memang tangkas la dalam bab-bab macam ni. 

Salah satunya losyen dari Cosmoderm. Gagahlah ke farmasi dalam Sogo tu sebelum balik. Tanya promoter situ, auntie tu suggest losyen tu dengan sabun mandi sekali. Bolehlah asalkan gatal aku kurang..
Harapnya berkesan la produk ni. Dalam gambar bintat-bintat tu mula-mula naik dekat tangan, sekarang melarat dekat kaki dengan belakang badan pulak..

Aigooo..
Kita hanya mampu tawakal..
Allah juga yang mampu sembuhkan penyakit kita..
Update 5 Okt 2015: seriously berkesan! Kulit dah tak gatal! Tq Cosmoderm.

P.s. mak,,saya rindu..
Orang lain sibuk buat persiapan raya,,
Aku?
Sorang-sorang termangu belajar management..
Sambut besday pun terkebil-kebil la kat sini..
Read More

Friday, September 18, 2015

Penyakit Anjing Gila?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Semalam tengok berita, ada 3 negeri yang diisytiharkan penularan penyakit anjing gila. Di Perlis, Kedah dengan Pulau Pinang. Tergaru-garu kepala sekejap, penyakit ni apa eh?

Rupanya penyakit ni disebabkan oleh virus RABIES yang akan menjangkiti manusia kalau kena gigit dengan haiwan yang ada penyakit.
Sumber: encik google
Sumber: encik google
Manusia yang terkena boleh jadi demam, pening-pening, lumpuh ataupun halusinasi yang boleh buat seseorang jadi agresif. Wah! Dahsyat kan..

Tengok sidang media semalam, depa cakap langkah pencegahan adalah dengan menghapuskan anjing liar? Serius? Macam terdetik dalam hati aku, kesiannya anjing-anjing ni. Walaupun depa berpenyakit, memang ini je caranya ke? Kekadang kalau kita pandang dari sudut lain, salah manusia jugak kan sebab tak control pet macam ni. Kiranya macam kucing jugak, pandai bela, pandai la jaga. Ini kalau dah taknak, buang merata-rata. Anak sendiri pun orang sanggup buang, inikan pulak kucing dengan anjing!

Untuk maklumat lanjut boleh ke Myhealth.

Oh, teremo pulak pagi-pagi. Bukannya apa, sekadar pendapat dari seorang marhain biasa :)

P.s. hari ni closing shift..semoga keluarga di utara sihat-sihat saja dan terlindung dibawah jagaanNya..huhu..
Read More

Wednesday, September 16, 2015

Assistant Patrao's Day Out

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Sekali sekala ada event macam ni memang best. Asyik kerja 24jam pun boleh stress kan?
Seronok sebab dapat jumpa kawan-kawan baru. Dapat bertukar-tukar pendapat dan pengalaman. Masing-masing dapat meluahkan apa yang terpendam. Kiranya juz-Saylah!
Petangnya selepas lunch ada game bowling. Dapat lagi kawan-kawan baru sebab kami dibahagikan lagi untuk kumpulan yang lebih kecil. Nak kata teror main bowling tu, taklah sangat. Sekadar nak kena 1 atau 2 tu bolehlah. Punya lama tak main, rasa macam addict balik pulak. Dulu kan syok main dalam universiti macam kat sini & sini. Rindunya Unimas oi!
Punyalah lama tak pijak kaki di Berjaya Times Square. Last ke sini waktu aku sekolah rendah. Waktu tu yang ada cuma tempat game yang tengah-tengah tu. Kedai dan shoplot pun semua belum siap. 
Betapa pembangunan memainkan peranan kan..
Beza sangat dulu dan sekarang..
P.s. 1st time pakai baju management.hopefully dipermudahkan segalanya..
Read More

Wednesday, September 09, 2015

Wordless Wednesday @18

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Motivasi, harian, quote
Read More

Sunday, September 06, 2015

Top Commentator August 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Wau, nampaknya kebanyakan blogger yang meninggalkan jejak adalah dari #bloggerutara

Khairin anies | Zai Zamree |ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH | izzeyda | Asha Lya | husna zahidi | Shahida Dzulkafli | Siti Nurzafirah | aRz MoHa | Murniwati Awang 

Terima kasih daun keladi,
Ada masa blogwalking ke sini lagi.

P.s. rindunya rumah bila tengok gambar ni, kesian sikenit amni kena kurung..haha!
Read More

Thursday, September 03, 2015

Akibat Penyakit Lupa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Masih muda tapi nyanyuk, sesuai pepatah ni untuk empunya tuan blog. Punya excited nak check gaji, skali masuk kad di mesin atm, berulang kali beliau kata password salah. Apa punya turr..kena buat kad barulah gayanya.

Disebabkan Bank Islam ni jarang-jarang ada di area KL, gagahlah menggoogle cawangan dia yang terdekat. Antara semua tempat, KL Sentrallah tempat yang paling dekat dengan train. Kalau tempat lain yang kena naik bas aku belum pakar lagi dengan selok belok jalan -_-"

Dengan konfidentnya ke Lrt Maluri, korek beg baru teringat aku lupa bawak kad Touch & Go. Alahai, nak beli koin malas nak beratur. Jadi belilah kad rapidKL yang berharga RM15. RM5 untuk kad, RM10 untuk reload. 

Sampai di KL Sentral, jalan je berpandukan hati dan gambar ini yang diculik dari encik google..
kl sentral, map, kuala lumpur
Sekali pandang ke luar terpapang di signboard Plaza Sentral. Yea! Jalan kaki dalam 5 min dah pun sampai. Nasib baik Bank Islam betul-betul depan tangga. Dalam 10 min urusan aku dah selesai. 

Tengok jam memang masa untuk isi perut. Apa pun pi solat dulu di surau NU Sentral. Pusing-pusing singgah di Secret Recipe untuk makan. Rindu dengan zaman bekerja di sini. 
secret recipe, grill blackpepper chicken, ice passion tea
Sekali sekala merabakkan poket. Bukannya selalu. Dalam pukul 4pm terus aku ke Lrt Gombak-Masjid Jamek-Lrt Ampang-Maluri. Sebelum naik condominium, singgah 99Speedmart beli barang sikit. 
Inilah ceritanya seorang insan pelupa..😒

P.s. cuti yang akan datang nak berjalan mana pulak ye..
Read More

Wednesday, September 02, 2015

Perbarisan & Perarakan Hari Kebangsaan 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Secara kebetulan Hari Kemerdekaan Isnin lepas aku masuk kerja pukul 1. Dapat pi Dataran Merdeka!

Pertama kali dapat tengok perarakan secara live. Walaupun agak lewat aku sana. Dapat jugak tengok abam-abam ashkar berkawad..
31ogos, sehati sejiwa, hari kebangsaan
Nasib badan la, memang jenuh terhendap-hendap disebalik orang sebab nak tengok orang berkawad. 
31ogos, hari kemerdekaan 2015
Punya pusing nak cari tempat duduk penonton. Akhirnya dapat jugak view cantik punya..
31ogos, hari kemerdekaan 2015
Selesai perarakan, aku ke tempat dimana bendera Union Jack telah diturunkan dan bendera Persekutuan Tanah Melayu dinaikkan pada malam 31 Ogos 1957.

Info Dataran Merdeka;
  • Dulu dikenali sebagai padang kriket Kelab Selangor, Padang Kelab Selangor.
  • Tiang bendera setinggi 95m iaitu tiang bendera tertinggi di dunia.
  • Bangunan Sultan Abdul Samad yang cantik itu dibina pada tahun 1897 dengan seni bina Moorish. *info dari Berita Harian

31ogos, hari kemerdekaan 2015
Sementara ada di Kuala Lumpur, redah je apa yang ada. Punya ramai manusia, bukan orang Malaysia saja, warga asing pun ramai sungguh untuk memeriahkan suasana. Baru nampak warga kota ni hidup. Kalau tak semua sibuk dengan kerja-kerja-kerja.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan 2015.

P.s: apa cerita anda cuti merdeka ni? Cer kongsi..
Read More

Friday, August 28, 2015

GA 1st Year Blog Anniversary | aryshafayyadh.blogspot.com

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua blogger!
Nak menang hadiah lumayan tak?
Nak kawan-kawan blogger baru?

Jom join GA dari kak Sha, tak rugi pun sebab ada banyak hadiah menanti para pemenang.
Timm pun salah seorang dari yang sponsor hadiah.
Kalau nak join klik banner 👇ini;
Jangan lepaskan peluang ini tau.
Lagi ramai, lagi meriah 👋

P.s. saya sentiasa rindu rumah, mak, keluarga, dulu kat Sarawak tak homesick gini pun.
Read More

Seronok ke duduk Condominium?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
First time duduk condominium, itu pun sebab hostel company dekat sini. Mula-mula canggung jugak. Biasa pun masa study duduk rumah flat biasa. Kali ni condo..
Best ke duduk rumah macam condomunium?
  • Keselamatan. Security guard sentiasa meronda sekeliling condo, setiap pintu masuk dan keluar, kiranya 24jamlah. Kena ada pas kunci untuk masuk, dah masuk lif pun kena guna pas.
  • Kemudahan. Ada gimnasium, kolam, home theater, playground. Itu je yang aku nampak pun. Tapi belum berkesempatan lagi nak try semua. 
  • Baju cepat kering. Walaupun hujan, still baju cepat kering sebab angin kot. Tingkat 9 kan, boleh dikatakan 1 condo kenal budak-budak Nando's tinggal sini. Mana taknya ada pekerja yang dah berapa tahun tinggal sini. 
Benda yang tak best?
  • Tak ada tanah. Sebagai seorang anak jati kampung, rasa pelik tau duduk rumah tinggi-tinggi ni. 
  • Tak kenal jiran. Biasalah, mana-mana pun sekarang ni memang tak wujud dah sifat kejiranan ni. 
Bagi aku condominium sesuai untuk orang-orang bujang yang busy kerja. Senang, tak payah fikir banyak-banyak. Semuanya terjaga :)

P.s. saya rindu kedah...
Read More

Monday, August 24, 2015

KLCC di Hujung Minggu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dah seminggu lebih aku tinggal di ibu negara Malaysia ni. Cabaran gila nak cari kedai duplicate kunci. Aku rasa berlambak wujud, cuma mungkin tak perasan kot. Aku kan newbie. Lagipun kawasan tempat tinggal aku ni macam pelik sikit. Roomate pun cakap sini kawasan panas *ada kumpulan gangster.

Mak ada call 2 hari lepas. Rindu la tu. Mak sentiasa pesan, solat jangan tinggal, keluar rumah baca 3 Qul. InSyaAllah semua pesanan mak aku akan amalkan. 

Selamba badak je ke Alamanda Putrajaya semata-mata untuk duplicate kunci. Pertama kali tengok Putrajaya depan mata. Cantik & tersusun, tapi tak ramai orang. 

Dua hari lepas pun aku ke KLCC. Pertama kali jejakkan kaki setelah beberapa tahun yang lepas. Lama sangat tak mai sini. Kali ini mai KLCC dengan public transport je. Nasib baik ada kawan matrikulasi sanggup teman di KLCC. 
Kawan pun nama je kerja area sini, nak mencari fountain pun tak jumpa. Fountain? Air terjun sebelah KLCC yang cantik warna warni tu. Tapi sini tak payah risau sebab kaunter reception ada di setiap penjuru. Tanya ja depa sedia membantu. Kami solat Maghrib dulu. Puaih berjalan untuk cari surau. Punya la ramai manusia, guard pun ada tunggu walaupun dalam surau. Lepas tu, takeaway KFC terus ke fountian.
Ramai sangat pengujung sebab malam hujung minggu!
Kuala Lumpur di malam hari. Selalu nak pergi kerja dapat tengok dari jauh je :)

P.s. sentiasa rindu family di Kedah..
Read More

Thursday, August 20, 2015

Kehidupan warga baru Kuala Lumpur

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dalam masa seminggu hidup aku 100% dah berubah. Kenapa?
Sebab aku dah meninggalkan rumah di Kedah untuk bekerja.
Alhamdulillah aku dah berjaya masuk ke kelas Induction selama 4 hari di Citta Mall (headquarters). Penat memang tak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Penat nak adapt kawan baru, tempat baru, kerja baru..
Benda penting yang sentiasa ada dengan aku;
PETA. Nampak je berserabut, tapi senang sangat. Alhamdulillah aku tak pernah tersilap lagi.

KAD TOUCH & GO. Senang untuk naik lrt, bas rapid, blablabla..

GOOGLE MAP. Aku sentiasa tengok untuk tau kat mana lokasi aku. Biasalah, orang tak biasa kan..

Semoga jalan yang aku pilih adalah jalan yang terbaik. InSyaAllah niat aku cuma 1. Untuk dapatkan pengalaman kerja, nak bayar Ptptn, sekurang-kurangnya ada pengalaman kerja yang lebih profesional. 
Bukannya senang untuk menjadi senang. Bersusah susah dulu, InSyaAllah semoga Allah lindungi aku di sini..

p.s: disebabkan terlalu rindu blog, sanggup beli tab untuk update. tipu kalau cakap aku tak rindu staff Secret Recipe..staff 'nasi kandar hussain'. hehe...
Read More

Friday, August 14, 2015

Selamat Tinggal Kesayangan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sekarang dah jumpa punca kemalasan untuk mengupdate blog. Rupanya sebab dah boring dengan template lama. Template baru ni nampak tak serabut sangat. Simple sikit ala-ala fatin suhana gitu.

Hari terakhir untuk aku tinggal di rumah. Mulai minggu depan, aku akan bekerja di tempat baru. InSyaAllah training selama 6 bulan untuk memastikan aku layak atau tak dapat jawatan 'tersebut'. Akhirnya setelah lama menunggu tawaran kerja yang belum kunjung tiba.

Nanti mesti rindu baby tecik ni. Huhu, ini satu-satunya anak Wawa yang hidup. Yang lain semua dah mati ikut mama dia.
 Kesian sangat, sekarang ni membesar dengan susu kambing semata-mata. Kenapa kucing kena bagi susu kambing? Sebab susu lembu biasa ada laktosa, kucing tak dapat nak hadam. Kalau kucing dah besar ok kot. Tapi untuk baby tecik ni payahlah sebab takut sakit perut nanti. Badan still tak kuat.
Tapi sikenit ni nasi dengan ikan rebus dia dah balun. Susu ni cuma supplement tambahan sebab baby lagi kan. 
Belilah susu kambing dalam paket ni dekat Pet Shop di Taman Selasih. Murah sikit paket ni dari dalam botol. Hari tu kakak dah beli dalam botol, so susu ni cuma refill balik ja.
video

Si kenit ni pantang nampak orang, asyik nak minta susu je :)

p/s: Dah besaq nanti jaga maktok tau..
Read More

Thursday, August 13, 2015

Panik dapat UNIMAS??

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pejam celik, pejam celik dah setahun aku tinggal UNIMAS. Rindu? Sangat-sangat rindu. Sekarang ni keputusan UPU dah keluar kan?

Confirm ada yang panik gila dapat sambung di Sarawak. Chill semua chill. Mana taknya, orang sebut Sarawak mesti cakap pergi kelas naik sampanlah, ada orang main sumpit, orang pakai cawat, adoilah, mentaliti orang semenanjung tersangatlah sempit.

Selak-selak Twitter, ada pulak #TipsMasukUnimas yang buat aku sangat-sangat-sangat rindu zaman study dulu..

1. Sangatlah penting sebab sangatlah panas litlit kalau tengahari. Tak pepasal muka burn. Sebab jarak antara satu kelas ke kelas lain tu agak ja-------uh. 

2. Kekadang dalam drama TV semuanya indah-indah belaka. Jumpa boyfriend/girlfiend sebab terlanggar ke sampai bersepah buku kan. Emm, tak ada maknanya. Nota banyak-banyak tu hanya akan muncul kalau waktu nak exam. 
Pendrive sangatlah penting. Kalau boleh belilah bebanyak, tak payah yang 16gb bagai, 4gb pun dah cukup. Asalkan dapat download nota-nota, lepas tu pepakat sharing satu kelas.
3. Sepanjang aku study sini sentiasa pakai sneakers walaupun dah ayu dengan baju kurung. Sebab rutin harian sentiasa berjalan je tau. Tak payah nak ber'wedges' bagai, tak pepasal korang tertonggeng jalan sebab ada jalan berbatu-batu yang berliku..
4. Tempat untuk student bershopping bekalan makanan, baju ke, makan ke. Selalu beli roti kat Kedai Chin Chan. Yumyum. Betul-betul depan kampus timur, lintas je dah sampai.
5. Dekat sini sangatlah ramai yang ala-ala k-pop, dah la semua muka jambu. Hari jumaat ja hampa dapat detect orang tu muslim atau tak. Melting kot tengok yang ala-ala chinese pakai baju melayu berjalan kaki pi masjid. Auww..

Cukuplah 5 tips tu. Nak tau banyak-banyak pi sendiri baru tau pengalamannya macamana. Pastinya pengalaman yang orang lain tak dapat rasa. Memang rasa macam jauh sangat, rasa nak putus asa sebab jauh dari famili. Tapi, InSyaAllah kalau niat kita betul untuk MENUNTUT ILMU, segalanya akan dipermudahkan. Amin..
Read More

Wednesday, August 12, 2015

Day 4: Street Art Penang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

5 Mei 2015

Dah sampai Pulau Pinang. Excited macam jauh sesangat, sedangkan sekentut pun dah sampai. Sesampainya di stesyen keretapi KTM Butterworth, kami rehat dan solat Subuh dulu.

Pukul 6:30am baru kami naik feri ke seberang sana. Best dapat hirup udara segar pagi-pagi. Dapat jugak bersarapan di stall bawah Komtar. Selepas perut kenyang, kami ke Pasar Karat. Nak tengok apa yang dijual disana. Bersebelahan ja dengan Stadium Pulau Pinang. 
Banyak jugak barang-barang antik dijual kat sana. Barang-barang tembaga, syiling lama, segala mak nenek yang dulu mak aku pernah simpan semua ada jual. Kalau aku tau benda ni boleh jual, aku simpan lepas tu jual dekat pasar malam. Hehehe. Bila aku tengok segala barang ni teringat pulak zaman aku kecik-kecik.

Selepas seronok tengok barang sini, kami ke Rumah P.Ramlee. Masuk free je. Ada rumah P.Ramlee, galeri pun ada. Banyak lagi koleksi peribadi beliau dalam tu. Tapi tak dapat nak ambil gambar dalam tu. 
Dah syok tengok galeri, perut lapar. Langit pun semacam ja, macam nak hujan. Kami naik bas RapidPenang ke Komtar balik. Tengok-tengok hujan lebat gila. Kami rilex-rilex makan KFC dulu sementara tunggu hujan berhenti. Sekarang nak cari kedai yang menyewa basikal, baru boleh jalan-jalan ambil angin di Penang. 
Jalan punya jalan, nasib baik jumpa kedai basikal ni. Sangatlah ok, sekepala dia ambil RM10 untuk sewa satu hari. Akhirnya dapatlah kami cari street art penang yang famous ni.
Ada yang ambik dari jauh je sebab panas pulak. Memang hangit kami dua-dua tengah panas ni. Puas bergambar kami nak cari Time Tunnel yang boleh ambil gambar 3D.
Mula masuk macam boring je sebab cerita pasal penubuhan Pulau Pinang. Kira semua tentang sejarah, dah masuk dalam, baru jumpa tempat yang menarik!
Paling menarik!
Akhirnya dah tau dah kat mana depa dok ambil gambar cantik ni dekat mana :)
Cuaca sejuk, kami pusing-pusing Padang Kota. Sambil ambil angin laut.
Selepas kami pulangkan basikal, kami terus naik feri untuk balik. Badan penat untuk ambil gambar semua street art. Cukuplah untuk hari ini. Tapi berbaloilah penat tu. Alang-alang bercuti kan. Kita bercuti bersungguh-sungguh. Kalau masuk kerja, kerja bersungguh-sungguh. Betul kan?

Akhirnya berjaya habiskan entry travel backpacker! Cuti yang seterusnya? Ada, insyaAllah kalau ada kesempatan akan diupdate lagi :)

p/s: Aku sudah pun resign kerja dengan Secret Recipe sebab dapat kerja baru. InSyaAllah kerja yang lebih baik walaupun jauh. Lagilah tak dapat nak join BloggerUtara kalau ada event. Huhuhu..

Day 1: Ke Melakakah Kita?
Day 2: Kenduri Akikah Amni aka Baby Koala
Day 2: Bandaraya Melaka, Wau!
Read More

Thursday, July 23, 2015

Reunion Raya!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Kesiannya dengan diri sendiri, orang lain dah mula bekerja, aku baru nak bercuti. Itu pun sehari ja pun. Kesiannya anda..
Nasib baik ada kawan-kawan yang sudi berkunjung ke rumah. Tahniah jugak kepada rakan sekolah rendah, Nadzirah yang selamat mendirikan rumah tangga. Amboi, segak sungguh berbaju kuning. Minta maaf tak dapat nak join kenduri kawin. 
Bila berjumpa kawan-kawan sekolah rendah ni, benda pertama tengok sama ada hang ni makin meninggi ke, makin chubby ke..aku rasa dulu aku paling petite dalam kelas. Selalu duduk depan kalau perhimpunan. Sekarang aku dah tinggi! Nampak tak apa puberty dah buat dengan badan kita. Hehehe.. 

Sekarang masing-masing dah bekerja, ada yang baru habis study, ada yang dah berumahtangga. Tak tahulah kalau 5 tahun akan datang, apa pulak yang jadi. Sempat ke tidak untuk sama-sama berjumpa lagi :) 

Esoknya ada reunion, aku tak dapat join sebab kerja. Sangatlah sweet depa ni sanggup berjumpa aku di tempat kerja. Terharu gila!

Semoga kita berjumpa lagi na.. :)
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com