Tuesday, April 25, 2017

Cik Timm Join I Love Penang Run!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

pulau pinang, fun run

Aktiviti: I Love Penang Run
Tarikh: 09.04.2017, Ahad
Lokasi: Dewan Dato Haji Ahmad Badawi, Bagan Luar, Butterworth
pulau pinang, fun run


For the first time Cik Timm join aktiviti larian anjuran ramai-ramai macam ni. Ni semua Cik Lyana Ishak punya kerja mengajak. Semangat pulak gegadis tu nak join aktiviti peluh-peluh bucuk camni kan, hehehe.




Cik Timm bawa bodyguard join jugak. Malu sorang-sorang, dah la jalan pun tak tau. Tapi yang bestnya, kami boleh parking kenderaan di Bandar Sunway dan ada bas RapidPenang (shuttle bus) bawa ke sana. Ku sangkakan tak ramai yang join, tudia, penuh bas shuttle. Tapi bas ni ulang-alik banyak kali dari 6 am-7.30am disebabkan jalan dekat sana dah ditutup. 

rapid penang


Kami start larian pukul 7.30am, terkedek-kedek je lari. Actually bukan lari sangat pun, berjalan sambil bersembang je dengan Yana & Zya ni. Selfie yang banyak, berjalan sejauh 6km pun dikira senaman hokeh! 

pulau pinang, fun run, butterworth


Sembang punya sembang abang dah ke depan nuh. Dah sampai 3km, tetiba ramai dok usha-usha belakang kami. Eh, kenapa pulak kan?
Rupanya ada CM Lim Guan Eng dekat belakang tengah ala-ala joging gitu.

fun run, penang, butterworth

fun run, butterworth

fun run, pulau pinang


Ramai tanya, amboi I love Penang, aii orang Penang ke? Cik Timm anak jati Kedah. Mak je orang Penang. Kira boleh la kan, yang penting tshirt & medalnya cantik. Hehe..


6km tak terasa sebab menyembang je kami bertiga. Akhirnya sampai juga di garisan penamat. Terus ke meja urusetia dan koyakkan gelang yang kami pakai dan ditukarkan dengan medal. 

fun run, pulau pinang

pulau pinang, fun run

pulau pinang, fun run


Air mineral pun dapat, booth untuk bergambar pun besar dan banyak. Bolehlah bergambar kenang-kenangan. Acara kali ini memang sangat ramai, 15942 orang peserta dan memecah rekod peserta teramai dalam fun run dalam Malaysia Book of Record. Walaupun ada desas desus dan kempen "I love Penang" ini berbaur politik, Cik Timm join untuk suka suki je nak dapatkan medal dan tshirt comel dia!



Pukul 10am Cik Timm dengan abang dah naik shuttle bas untuk balik ke Bandar Sunway. Paling tak jadi kerja, kami naik motor ke sini balik untuk cari Pasar Rope Walk pula. Memang jumpa dan memang tempat larian kami tadi.


Kami sampai pun awal, ada yang belum buka lagi. Macam-macam ada sini, barang-barang tembaga, potret gambar pelakon zaman P. Ramlee, keris lama, semuanya barang-barang antik!

butterworth, pasar karat

butterworth, pasar karat, barang antik


Tengok jam alahai, Cik Timm kerja hari ini, cuma shif petang. Beli sikit makanan untuk isi perut, lepas tu lepak tepi pantai di R&R. Memang layan, jajan biasa pun syiok makan sampai kena angin laut. 

bagan ajam, pantai, butterworth

Done for today!

p.s. nasib baik balik tak ada sengal-sengal kaki, almaklumlah lama tak exercise..
Read More

Saturday, April 22, 2017

Day 3: Bawa Kereta Sendiri ke Langkawi dengan Ro-Ro Ferry Services

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Ha, waktu Cik Timm balik dari Langkawi baru sempat merasa naik bot yang bawa kenderaan untuk pergi-balik Langkawi. 
Pagi selepas Subuh kami dah bersiap-siap untuk ke Jeti Tanjung Lembung, bukan turun dekat Kuah tau. Itu untuk bot yang bawa penumpang sahaja. 

langkawi, motel murah
Cik Timm memang recommend Dhania Motel kalau ke Langkawi. Kami sampai ke jeti memang awal, kami orang pertama yang naik bot tu. Abang ipar memang dah tempah sebulan awal sebab untuk bot ni ada limit. Jadi kalau nak berurusan tempahan semua boleh ke sini ya -->
 Langkawi Ro-Ro
langkawi, jeti feri kereta
Bye bye Langkawi!
Amboi, kereta front line sekali. Bot ni memang lambat dari bot biasa, 2 jam perjalanan dari Langkawi ke Jeti Kuala Perlis. Walaupun lambat, tak boring sebab tingkat atas bot ada kerusi untuk duduk tengok movie, atas sekali pulak boleh ambil angin. Siap ada kaunter jual jajan lagi, memang tak boring kan.
Ni dari tingkat atas sekali, angin kuat gila! Seriau tengok lori bawah tu kan 👇
langkawi
Sambil ambil angin, sambil boleh tengok pulau yang mengelilingi tasik dayang bunting yang Cik Timm tak sempat nak pergi. I'allah nak bercuti di Langkawi lagi! 

Akhirnya duduk lepak dekat situ sambil dengar lagu. Bot kami berselisih dengan bot penumpang biasa yang Cik Timm share video dalam IG tu. Duduk dekat situ memang rasa hati tenang je. Hilang semua masalah.

Bot kami pukul 12 pun dah sampai, tapi disebabkan air laut surut. Kami kena tunggu dalam sejam lagi untuk pastikan air laut pasang, baru bot boleh berlabuh.

langkawi, langkawi naik kereta
  
Atas tu bot untuk transport ke Langkawi jugak, yang tu Langkawi Auto Ekspress. Dalam pembacaan Cik Timm ada dua perkhidmatan ini sahaja untuk bawa kenderaan ke Langkawi. Kalau ada lagi syarikat lain boleh share di sini ye.
Abang-abang sado tengah buka tali untuk pintu depan. 
So, kiranya cuti kali ni memang betul-betul #shortvacay . Sekurang-kurangnya ada juga waktu untuk release tension, asyik kerja memanjang otak dengan badan jadi lemah dan lesu. 
Bye semua!
Day 1: Langkawi, Here We Come
Day 2: Langkawi Skycab & Shell Out
Read More

Wednesday, April 12, 2017

Pengalaman 150 Hari dengan Braces

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Ya, entry yang tertangguh dari bulan Mac lepas. 

13.03.2017-Appointment untuk kali ke-4. Kali ni Dr. dah pasang fully dari belakang sampai depan. Rasa mulut penuh je. Bracket yang tercabut pun Dr. dah tampalkan. 

Satu bracket ganti RM50 tau. Jadi, jaga lah bracket anda baik-baik tau. Tak pasal-pasal kena bayar extra money untuk tampal balik. Untuk seminggu memang Cik Timm berpuasa sebab rasa gigi ketat jer. Untuk bulan ni Cik Timm try warna oren pulak. 

Lama lagi la nak tunggu gigi ni bersambung. Ada 4 lubang, 2 atas, 2 bawah sebab bekas cabutan hari tu. Menunggu lama la gigi tu nak ditarik ke dalam. Huwa! Kalau senyum lebar akan nampak lubang dekat tepi. Tak cantik gambar jadinya. 


Antara banyak-banyak warna getah yang Cik Timm suka warna hijau metalik bulan lepas. Warna dia tak luntur langsung. Memang recommend! 

Read More

Thursday, March 30, 2017

Day 2: Langkawi Skycab & Shell Out

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pagi-pagi dah bangun awal untuk ke Langkawi Skycab. Otw ke sana kami stop di satu kawasan bukit yang nampak ciptaan Allah yang sangatlah mendamaikan, sejuk mata memandang!


Dari sini nampak petak-petak sawah pagi, bukit, rumah kampung comel, lepas tu ada kawasan lapang untuk kapal terbang landing. Haih, macam tengok dalam lukisan. Jadi kalau hampa nak mai sini senang ja, tepi highway ja kawasan ni. Signboard pun tulis Pemandangan Indah. Dapat selfie cantik tu..
Kami sampai di Langkawi Cable Car memang awal pagi. Kereta kami ja ada di parking lot tu. Kaunter untuk beli tiket belum buka. Tapi pelancong semua dah beratur. Rate tiket boleh tengok gambar kat atas tu 👆. Semua dalam bentuk pakej. Kami ambil pakej Basic Combo, 
RM40 (Adult) RM 30 (Child) = Skycab + Skydome + Skyrex +3D Art Langkawi 
Pastikan bawa IC sekali ye..
Tiba-tiba ada pengumuman angin kencang, perkhidmatan cable car stop sekejap sementara tunggu angin. Jadi kami pusing-pusing dulu dan bersarapan. Mak aih, punya mahai, mentang-mentang kawasan pelancongan ye. Makanan pun biasa-biasa je. Better anda sarapan dekat gerai-gerai tepi jalan sebelum masuk sini ya. 

Dalam pukul 10.30am, depa buat pengumuman untuk pemegang tiket pukul 11.30am dah boleh beratur untuk naik cable car. Kiranya angin dah ok tu. 
langkawi, cable car, skycab, holiday. cuti sekolah,
Ramainya manusia!
Beratur pun ada dua barisan, VIP dengan yang biasa. Sambil-sambil beratur ada orang ambil gambar. Bolehlah beli buat cenderahati. Ada juga dia letakkan pameran barang-barang digunakan untuk cable car ni. Taklah boring menunggu, tapi tak lama pun kami beratur, dalam 10 minit terus boleh naik cable car. Satu cable car biasa akan memuatkan 6 orang. Jadi staff dia akan susun kita 6 orang. 

Bertabahlah, entry ini akan ada spam gambar yang banyak.


Nampak tak muka orang kat situ, mancung hidung dia tau, hehe..


1st Station, berangin sangat. Boleh terbang segala benda nih. Lagi satu, pilih pakaian yang sesuai untuk naik sini. Tudung tak payah nak kelepek-kelepet sangat, terbang segala pin tu nanti. Hahaha!

Dark vader pun ada atas ni kalau nak bergambar tau. Lepas tu, kena naik balik cable car untuk station kedua yang lagi best! Ada sky bridge 👇. Tiket untuk naik sini lain pulak tau. 



Weehu, memang transparent habis!
Turun ke skybridge naik lif, tapi naik balik dengan trail biasa, fuh, semput! Lama sangat tak xcercise ni. 



langkawi, cable car, skybridge

langkawi, skybrige, cable car

langkawi, skybridge

cable car, langkawi, skybridge,


Angin punya kuat sampai terbang spek mata omputih. Memang angin kuat sangat tau. Skybridge ni kalau keadaan tak mengizinkan macam hujan atau angin terlalu kuat dia akan tutup. 

Settle pusing-pusing dekat atas, kami turun untuk ke Sky Dome. Ala, macam tengok cerita 3D yang ada naik roller coaster tu ja. Kami masuk sebab dah termasuk dalam pakej. Rugi pulak kalau tak masuk. Kalau saja-saja beli tiket nak try Sky Dome, tak payah kot. Dalam 5 minit je tayangan dia. Haha!


Seterusnya, kami ke Sky Rex. Aduhai, letih menunggu ja sebab beratur. Lepas tu dah tengahari rembang pulak, basah ketiak. Agak syok la sikit Sky Rex ni dari Sky Dome. Seolah-olah kita naik bot ke Jurassic Park. Ada la dia percik-percik air sikit nak bagi kengkonon real. Tayangan ni pun dalam 10 minit macam tu kot. 


Last stop ke 3D Art Langkawi. Rupa-rupanya sini tempat orang dok bergambar lawa-lawa!

Bertabahlah, entry ini akan ada spam gambar yang banyak.









Sangat tergamam dengan seni lukisan dalam ni, tak tau macamana depa boleh lukis begitu detail dan real. Dinding ada lukisan, lantai pun ada! Semua lukisan 3D bukannya kecik, saiz mega kot. Waktu Cik Timm ke sini ada lagi kawasan dalam construction, ada cat dengan berus lukisan.

Disebabkan kami kejar masa, tak sempat nak tengok show. Settle sudah adventure dan pusing-pusing di sini, kami shopping dulu di kedai cenderahati.

anas pulak waktu kami keluar ni, seterusnya kami nak jalan-jalan cari minyak gamat dan shopping coklat. Minyak gamat kami beli di kedai tepi jalan je, semua kedai kebanyakan jual harga yang lebih kurang sama kot. Dalam perjalanan ke Pekan Kuah jumpa abang ipar dengan geng-geng basikalnya.


Destinasi wajib pelancong kalau nak shopping adalah di Pekan Kuah, Haji Ismail Group. 


Biasalah, macam-macam barang dekat sini, coklat bermacam-macam. Cik Timm memborong coklat dengan kain batik sampai dekat RM150 jugak tau. 

Cik Timm recommend 👆 yang ni. Rasa memang sama macam Nutella tapi sangat murah, RM9.90 JEE! Sampai sekarang tak habis-habis lagi makan. Haritu guna buat spread dalam cheesekut, fuh! sedappp! 

Sebelum balik ke Pantai Cenang, kami makan dulu di kawasan situ juga. Bersebelahan dengan uptown, sedap betul nasi goreng dia. Agaknya kalau perut lapaq, semua sedap kan, hehe. Baliknya pecut, mana tidaknya abang ipar dah settle mengayuh. Tapi tak dapat masuk bilik sebab kunci tak ada. 

Malamnya Cik Timm tak join akak gi makan di luar sebab tak sihat. Tinggal sorang anak saudara teman Cik Timm dekat sini. Walaupun kami terlepas makan buffet yang sedap, kami dapat try Shell Out. Dua-dua orang cewi excited nak makan.


Lagi satu, semua tempat Shell Out dekat Langkawi ni sama je papan tanda kedainya? Hmm,,
Kami ambil kuah pedas, memang pedas sungguh. Hilang demam, kami ambil basic combo untuk dua orang. Ada ketam, kepah, udang tapi sotong tak ada. Sotong dalam combo yang mahal sikit. Amboi, mahal betul sotong ye. Untuk side dish kami ambil nasi dengan sayur. Bolehlah untuk mengisi perut malam tu.



Alhamdulillah, dekat Langkawi jugak dapat merasa Shell Out. Malam ni kami dah bersiap-siap packing sebab esok kami dah nak balik. Sekejap je kan cuti di sini, nama pun #shortvacay 

Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com