Saturday, December 31, 2016

Kenangan 2016

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Alhamdulillah, 31 December 2016, hari terakhir di tahun 2016 sebelum melangkah ke tahun 2017. Ya Allah, sekejapnya masa berlalu!

Cik Timm nak throwback balik apa yang Cik Timm dah achieved untuk tahun ini.


JANUARI, FEBRUARI, 
Cik Timm berhijrah ke Kuala Lumpur sebab bekerja di sana. Dapat la merasa betapa lonelynya hidup dengan rutin harian kerja-kerja-kerja. Bayangkan dalam bas RapidKL tu benda paling best tidur. Pernah sekali sampai terlepas dari bus stop. Gelabah kau, nasib baik ada staff duduk area situ tolong ambik. Kekekeke..

Waktu ni kerja di outlet Pavilion, ehehe, macam-macam pengalaman kerja dekat sini. Dengan kerenah customer dari luar, dari Malaysia, dari retis-retis, bangsawan-bangsawan Brunei. Macam-macam..

Hari-hari rindu Kulim. Hari-hari rindu mak. Lain perasaan dia, dulu zaman study walaupun nun jauh dekat Sarawak, tak rasa sunyi sebab ramai kawan-kawan. Dah masuk alam pekerjaan ni, memang kau kena kuat untuk survive sorang-sorang. 

Aha, bulan Februari ada Annual Dinner company. First time pi event di Berjaya Times Square Ballroom. First time jugak tengok arak serve secara terbuka. No komenlah. 

MAC, APRIL, MEI
Bulan dimana Cik Timm membuat keputusan untuk resign kerja sebab mak kurang sihat. Tiba-tiba mak tak dapat nak bangun sampai kena pakai tongkat. Siapa tak risau kan, minta banyak kali untuk bertukar ke outlet utara. Kata tak ada kekosongan..

Cik Timm kurus sangat time ni, berat sampai 39kg! Makan banyak, tapi sebab stress banyak fikir kot..

Image may contain: 4 people, indoor
Outlet Nandos Pavilion lama, sekarang dah pindah lot pun :)

Secara kebetulan, tiba-tiba selepas surat resign dah bagi, boss luluskan untuk ke Pulau Pinang. Outlet paling dekat dengan rumah di Bukit Mertajam. Ya Allah, seronok dan lega sangat. Tapi memang jauh di sudut hati rasa berat nak tinggalkan Kuala Lumpur ni. 

JUN, JULAI,
Cik Timm dah bertukar ke outlet Pulau Pinang pulak. Tahun ni pun Cik Timm dapat berpuasa dengan keluarga. Rasa tak sunyi langsung sebab ada keluarga teman. Mak pun dah beransur sihat. Rasanya mak ni sakit bersebab tak mau berpisah dengan anak bongsu dia ni. Hmm, azam nak motor sendiri pun tercapai. Bolehlah dari tak ada dengan Honda Wave Alpha 110cc. Tak dapat Honda City, Honda Wave pun boleh, haha!

Buat pertama kali berjumpa dengan Team BU, atau Blogger Utara. Terima kasih sebab sudi berbuka puasa di Nandos teman Cik Timm yang tengah busy kerja. Maaf tak dapat nak layan sebab masih bekerja. 

Image may contain: 11 people, people smiling

Bulan dimana Cik Timm belajar tempek-tempek muka dengan make-up. Kahkahkah! Dah pandai nak transformasi kengkunun. Hihi, nampak tu dah makin matang sikit tu. Lepas tu, Cik Timm dah rajin balik nak ke dapur. Sebelum ni duduk KL, boleh kira dengan jari berapa kali ke dapur. Itu pun maggi semata-mata. Nasib ada abang yang terror masak. Belajarlah selagi termampu. 

Ogos, September, Oktober,
Pertama kali ber'shortvacay' dengan kawan-kawan di Pulau Pangkor. Seronok jugak ber'bagpacker' sekali sekala. Entry pi Pulau Pangkor tu pun tak habis-habis lagi. Punya pemalas nak update..haih,,


Masuk bulan Ogos dah setahun Cik Timm kerja dengan company ni. Buat masa setahun ni, dah 3 kali Cik Timm tukar bos dan outlet. 

Bulan September, dah officially umur masuk 25 tahun. Walaweh, mak kata umur mak gini dah ada 2 orang anak dah. Baik mak, hehehe. 

November, Disember,
Akhirnya, azam kedua dah tercapai sebab dah settle pasang braces. Yea, bertabahlah selama 2 tahun nak hidup dengan menatang ni ye. Beauty is pain. Nasib baik Cik Timm ada kawan yang pakai juga, dia lah yang bagi semangat dan tips semua. 

Diharap tahun 2017 akan membawa banyak lagi kebahagiaan dan kegembiraan untuk kita semua 💖

Read More

Thursday, December 29, 2016

Pengalaman Mencabut Gigi Untuk Prosedur Braces

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


DAY 36
21.12.2016 baru Cik Timm ke klinik untuk mencabut gigi. Itu pun sebab kerja shif petang. Jadi, pagi tu sempatlah ke klinik. Staff tu pun dah pesan kalau nak cabut gigi kena datang awai ke klinik. 

Walaupun baru pukul 9, waktu operasi, pesakit dah ramai tau. Tunggulah giliran dekat tempat menunggu sambil tengok tv. Dalam hati DUPDAPDUPDAP.

Iyelah, kita nak cabut gigi yang hidup tau! Bukan gigi yang rosak atau dah mati. Huwa!!


Lama juga menunggu sampai mengantuk Cik Timm dibuatnya. Waktu nama dipanggil, dah tak ramai patient menunggu. Rasa kecut perut tau.

Lepas tu, tengok atas tray doktor ada banyak kapas, jarum bius, blablabla..makin kecut dibuatnya. Jadi, tips pertama, jangan dok syiok tilik barang-barang yang doktor guna untuk cabut gigi tu.

Doktor cakap tak sakit pun cabut gigi, sebab nanti dah tak rasa apa lepas dibius. Waktu nak cucuk dengan ubat bius je rasa macam semut gigit. Ya, doktor cakap nak cabut 2 sekali gigi taring sebelah kanan. Tak silap doktor cucuk dalam 3 kali kot, dekat lelangit atas dengan gusi.

Sejuk hati setiap kali Doktor Juliana nak buat apa-apa mesti bagitau dan baca bismillah. Dalam 5 minit doktor cucuk Cik Timm dah mula rasa mulut kebas dengan ubat bius tu. Memang Cik Timm tak berani langsung tengok alat-alat yang doktor guna untuk 'perongkah' gigi tu. 

Mula-mula doktor mulakan dengan gigi bawah. Cepat pulak gigi bawah ni tercabut. Memang tak sempat Cik Timm nak rasa sakit! Tapi, dengan gigi atas, Ya Allah degilnya BELIAU nak tercabut dari soket gusi tu. Rasa tau doktor pusing-pusing playar dekat gigi yang degil ni. Tangan Cik Timm dah terketar-ketar, doktor pegang tangan, baca doa sikit. Tips kedua, relaxkan badan jangan dikeraskan badan, memang sejam la gigi tu degil! PUP terkeluar jugak. 

Doktor letak kapas dan minta gigit. Waktu tu, rasa kepala macam biul sebab mulut sebelah kanan dah kebas, macam lumpuh pulak. Klinik ini ada sediakan MC kalau cabut gigi. Tapi disebabkan tak rasa sakit, rasa boleh je kerja. ANDA SALAH!

Tips ketiga, ambillah MC dan berehat selepas cabut gigi. Memang keputusan yang salah Cik Timm masuk kerja petang tu. Bila kesan ubat bius hilang, memang baru rasa nyilu. Tambah pulak Cik Timm kerja F&B memang sengaja cari pasal. Cik Timm menyorok dalam ofis ja sebab asyik rasa nak marah. Kesannya sampai 3 hari Cik Timm masuk kerja jadi moody.

Tips keempat, doktor suruh makan aiskrim untuk stopkan pendarahan tu. Makan la satu tub aiskrim petang tu. Disebabkan lapar, makan sup je. Nasik atau benda lain tak berani telan. Rasa nyilu dan seriau je. Tips kelima, jangan rajin sangat berkumur selepas cabut gigi tu. Makin seronok darah tu mengalir keluar. 

Tips keenam, jangan makan nasi please! Bayangkan seketul nasi masuk dalam gusi kosong tu. Aduhai, jenuh sterile Cik Timm punya penyepit sebelum Cik Timm nak korek benda tu. Memang puasa seminggu tak makan nasi langsung. 

Di Klinik Doktor Juliana;
Kos cabut gigi sebatang: RM60
Kes Cik Timm, 2 batang gigi: RM60 x 2 = RM120

Read More

Monday, December 26, 2016

Bagi Can Tanya Soalan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera




Tahun 2016 dah nak sampai ke penghujung kan. 
So, Cik Timm bagi peluang untuk semua tanya soalan apa-apa pun.
Kalau Cik Timm boleh jawab, Cik Timm on je, hehe :)

Read More

Thursday, December 22, 2016

Bahaya biskut hipster berasap?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Kecoh baru-baru ini apabila ada mangsa kanak-kanak yang melecur tangan dan tekak selepas menikmati sejenis jajan yang berasap.


Cik Timm pun macam, "Eh, ni makanan yang aku try waktu pi Pesta Pulau Pinang ni?"



Ya, Cik Timm dah pun cuba dragon cookies dari Dragon Labz ni. Dah lama teringin, excited tengok asap-asap dia. Dengan booth comel dia yang banyak lampu ala-ala disko. Seronok semua bergambar di situ dengan asap ala-ala Lady Gaga. 

Rasa biskut ni biasa je, manis ala-ala meringue atau pavlova tu. Seronok makan sebab keluarkan asap je. 
video
Isu ini Cik Timm rasa mungkin budak tu main cecair extra yang dalam cup tu kot. Sebab waktu Cik Timm beli pun, sisa cecair nitrogen tu still ada bawah tu. Memang berasap bila kami curah dalam air longkang. Sebagai orang yang ada pengetahuan sikit kan, memang tau benda tu bahaya. Tak payah lah gatal main benda gitu. Atau senang cerita, if parents beli benda gini, pantaulah anak-anak tu atau jangan bagi beli langsung..
Nak beli sekadar nak try tak salah kot. Bukannya hari-hari makan benda merapu gini. Bahaya atau tak kita serahkan kepada mereka yang lebih pakar, Cik Timm sendiri pun tak pasti. 


Dari pembacaan Cik Timm menerusi berita Astro Awani, cecair nitrogen tu perlu meruap sepenuhnya sebelum produk makanan itu dijual. Lagipun, penggunaan cecair nitrogen memang digunakan dalam industri makanan seperti ais krim. 
Jadi, selepas ini peniaga tersebut kena lebih berhati-hati dalam mengendalikan cecair nitrogen tu. 
Read More

Monday, December 19, 2016

365 Days Daily Planner by Luqman Zakaria

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Weehuu, lama tak join benda gini. Meh join reramai!

p.s. Musim hujan pulak ye, nasib lah biker macam Cik Timm ni..

Read More

Sunday, December 18, 2016

Pengalaman 30 Hari Dengan Braces

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hai semua! Dah cukup sebulan Cik Timm pakai braces. 2 bracket dah tercabut, satu dapat diselamatkan, satu lagi hilang tak tau pi mana. Dua-dua bracket dari gigi sebelah kiri. Dengan wire terkeluar sana sini. Betapa ganasnya diri ini. Mana tidaknya semua makanan main belasah je..


Orang lain pakai braces makin kurus, Cik Timm pulak makin berisi. Bahagia agaknya..


Nak tengok perubahan gigi tak?

16 December lepas ada monthly appointment dengan doktor. Disebabkan Cik Timm belum cabut gigi, tak banyak yang boleh dibuat lagi. Gigi atas dah mula align, tak perasan langsung. Dah mula rasa pelik dari minggu lepas. Ingatkan disebabkan rajin floss gigi sampai gigi jadi jarang-jarang. Rupa-rupanya memang gigi tengah align, sebab tu jadi gitu. Hehehe..


Gigi bawah belum align sebab terlalu crowded berlapis-lapis. InsyaAllah dalam minggu ini jugak kena cabut gigi. Lagi cepat cabut, lagi cepat align dan lagi cepat boleh cabut braces. Huwa!!


Bracket yang tercabut pun doktor belum pasang selagi Cik Timm belum cabut gigi.


Untuk bulan ni, Cik Timm dah pakai getah warna warni tu. Ketat sikit rasa gigi, tegang je. Selama sebulan ni, selalu juga kena ulser atau mata ikan tu. Mula-mula kanan, dah sihat, kiri pulak. Sekarang ulser bawah lidah pulak. Aduhai, air memang berbotol-botol minum. Lepas tu, bibir sentiasa kering jadi sentiasa kena apply lip balm untuk lembabkan balik. 
Read More

Sunday, December 11, 2016

Day 3: Tempat Best Untuk Shopping di Pulau Pangkor PART 2

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Selepas mandi wangi-wangi, rehat sekejap, golek-golek. Penat berenang-renang mandi laut. Biasalah, dah lama tak exercise. Aktiviti seterusnya, shopping! Shopping apa? Shopping hasil laut di Kilang Pak Su. Dulu pakcik ni buat secara kecil-kecilan je di rumah. Kebanyakan peniaga hasil laut sini dimonopoli oleh kaum Cina. Tapi, Pak Su ni kira nak memartabatkan hasil laut beliau jugak, maka terhasillah kilang sendiri. Beli di kilang best sikit, sebab boleh dapat murah.



Secara kebetulan, ownernya iaitu Pak Su ada di kilang. Terus dia bawak kami pusing satu kilang tengok sendiri macamana proses menghasilkan sate ikan dan mesin-mesin canggih yang digunakan. 
Segala macam hasil laut kering boleh beli,







Ini memang sedap, serdak dari ikan punya keropok tu. Dapat sebekas Pak Su bagi, sedap kot kunyah-kunyah. Tempat ni pun banyak kucing-kucing gemok. Cukup makan ni, untung ler..


Banyak juga memborong barang dekat sini, tambah-tambah ikan bilis dia. Memang berbaloi sebab sedap kot, lagipun semua barang-barang sini fresh, harga pun berpatutan. Kalau rasa tak sure rasa ikan-ikan bilis dekat sini, pekerja dia siap gorengkan semua jenis dan boleh rasa sendiri. 

Ini stok untuk setahun ye..haha!

kilang paksu

Entry yang akan bersambung-sambung-sambung dan sambung.. 😜

DAY 1: 1st Checkpoint di Kuala Lumpur
DAY 2: Trip ke Pulau Pangkor
DAY 3: Snorkeling & Rendam Time PART 1
Read More

Thursday, December 08, 2016

Makan-makan di Seoul Garden

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Tarikh: 6 Dec. 2016
Lokasi: Seoul Garden Juru Auto-City
Harga per pax: RM47+ kot..

Setelah perut kosong dari pagi akibat cirit birit, malam tu dapat melantak dengan rakusnya. Dah tak pandang kiri kanan. 
Dah lama teringin makan steamboat di Seoul Garden, tapi belum berkesempatan lagi. Akhirnya rejekiii..


Kami ambil dua meja, then staff dia sediakan kuah sup dengan tomyam dengan bekas sampah untuk buang sisa makanan. Wee~~lepas tu bolehlah cari makanan untuk diisi..



Brupp, semua ada dekat sini. Rugi kalau makan sikit-sikit, bayar mahai tau. Cik Timm makan nasi goreng, tambah lagi maggi, tak termasuk yang bakar-bakar tu. Aumm, serius sedap dan kenyang.
Settle makanan berat, mula makan rojak, ada chocolate fondue dengan buah. Yum-yum.




Kek dengan aiskrim pun Cik Timm balun. Mulut ni tak reti stop dari mula masuk sampai nak balik. Tapi pastikan makan habis tau. Tak baik membazir, kesian orang kat luar tu nak makan sebutir nasi pun payah..

DAY 20: Dengan keadaan gigi yang baru ni, makan langsung tak mengganggu. Dah mula selesa, cuma kejap-kejap asyik menggentel gigi dengan lidah sebab makanan sangkut! 😷

Disebabkan malam masih muda, kami berpeleseran bergambar dulu dekat Auto City yang ala-ala I-City ni,






Ambik hang, perut penuh tak mampu nak bangun dah.



Sebelum balik pun sempat lagi ke Uptown Perda. Rambang mata oi, macam-macam ada~

Nasib baik esoknya cuti, dapat tidoq dengan lenanya.
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com